Dogodilo se na današnji dan – 26. Ožujka

1827 – Na današnji dan 1827. godine umro je njemački skladatelj Ludwig van Beethoven

1756 Na današnji dan usvojena je u Hrvatskom saboru zakonska odredba po kojoj sve presude u slučajevima progona vještica i čarobnjaka moraju ići carici i kraljici Mariji Tereziji na osobnu potvrdu. Dakle, hrvatski su sudovi i dalje mogli voditi procese protiv vještica, no prije nego bi mogli presude izvršiti, morali su tražiti dozvolu vladarice. Marija Terezija na taj je način željela spriječiti zloupotrebe vještičjih progona u Hrvatskoj. Nijedna žena više nije mogla biti spaljena bez njenog pristanka. Marija Terezija i sama je vjerovala u vještice, no bila je svjesna da sudovi mogu činiti greške i osuđivati nevine žene na smrt.

1967. – Umro Ervin Šinko, hrvatski književnik.

1975. godine na snagu je stupila Konvencija o biološkom oružju. To je bio prvi multilateralni dogovor o razoružanju kojim je zabranjena proizvodnja cijele kategorije oružja. Konvencija je nastala kao produkt višegodišnjeg truda međunarodne zajednice da se uspostavi novi instrument provedbe Ženevske konvencije iz 1925.

1995. godine na snagu je stupio Schengenski sporazum prema kojemu se državljani država u Europskoj uniji mogu slobodno kretati po drugim članicama unije bez putovnice i osobne iskaznice. U trenutku stupanja na snagu sporazum su prihvatile Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska, a do danas su ga prihvatile 24 zemlje članice unije.