Grace Jones – Bloodlight and Bami

Projekcija
Petak, 8. ožujka u 21h
Klub kulture

“Disko je kao odlazak u crkvu.”

Film “Grace Jones: Bloodlight and Bami” donosi uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život ove legende pop-kulture. Redateljica Sophie Fiennes (‘Pervertitov vodič kroz ideologiju’) stvara snažno filmsko iskustvo naizmjeničnim prikazivanjem snimki nastupa i intimnih privatnih snimki koje nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone. Ovo je Grace kakvu još nismo vidjeli, koja nas podsjeća što to znači usuditi se stvarno živjeti. U svim svojim vidljivim kontradikcijama, Grace Jones doima se kao iznimka, no i kao identifikacijska točka: ona je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu. Grace i njezina braća Chris i Noel, koje je nekoliko godina odgajao nasilan i autoritativan polu-djed Mas P, pokušavaju shvatiti i riješiti se ovog formativnog iskustva. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom.

U filmu se izmjenjuju prizori Jamajke s javnim i privatnim životom Grace Jones. Vidimo je kao ciganku između Tokija, Pariza, Moskve, Londona i New Yorka, umjetnicu u jamajčanskom studiju s glazbenim dvojcem Slyjem i Robbiejem (koji je prate tijekom cijele karijere), ili kako prepričava obožavateljicama iza scene o svojem slavnom TV pojavljivanju kod Russella Hartyja iz vlastite perspektive.

Redateljica i montažerka: Sophie Fiennes
UK, Irska, 2017., 115′
Trailer: https://vimeo.com/301892768

NAGRADA: Washington DC Filmfest 2018 – Nagrada publike za najbolji dokumentarac
ULAZ: 10 kn