Havaji – američki rajski otoci

Zanimljivo i posjećeno predavanje

Ogranak Matice hrvatske organizirao je predavanje mr. sc. Renate Husinec na temu Havaji – američki rajski otoci u prostorima Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima.
Mr. Renata Husinec održala je putopisno predavanje o Havajima, najmlađoj američkoj saveznoj državi nasred Tihog oceana, otočju sunca i vatre, jedinstvene topografije i 13 klimatskih zona, posljednjoj havajskoj kraljici Lili’uokalani čiji je suprug bio hrvatskih korijena, otočju bogatom mnogim endemskim vrstama bilja i životinja. Plaže, planine i doline, vodopadi i vulkani, parkovi i spilje, kao i svjetski poznata mjesta Diamond Head, Punchbowl i Pearl Harbor, multikulturno stanovništvo, hula ples, jedinstveni havajski ples koji uz pomoć pjesme čuva i održava priče, tradiciju i kulturu Havaja i prvih Polinežana koji su tamo stigli s Tahitija. Sve to čini Havajsko otočje zemljom zapanjujuće ljepote i prirodne raznolikosti. Mark Twain je Havaje nazvao najljupkija flota otoka koja leži usidrena u oceanu.
Slušatelji su kroz priču mr.sc. Renate Husinec i odlične fotografije doživjeli Havaje, rajske otoke, upoznali se s povijesnim znamenitostima i događajima na ovom otočju, cvijećem i prirodnim ljepotama.Predavanju su, uz ostale posjetitelje, prisustvovale i članice Kluba “Treća dob” Udruge Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci.
Foto: Martina Valec Rebić