HDS traži raspravu o nalazima proračunskog nadzora

U prostorijama HDS-a održana je konferencija za medije na temu: Gradonačelnik je prekršio Zakon o proračunu, HDS traži raspravu o nalazima proračunskog nadzora na Gradskom vijeću.
O tome su govorili predsjednik Kluba vijećnika HDS-a Ivica Švagelj i zamjenik predsjednika županijske podružnice HDS-a i gradski vijećnik Denis Maksić. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća vijećnicima je na klupe podijeljen Zapisnik o proračunskom nadzoru u Gradu Križevcima.
Kako je istakao Ivica Švagelj, može se iščitati da proračun za 2018. godinu nije planiran i izvršavan sukladno proračunskim načelima jedinstva i točnosti proračuna, te je gradonačelnik Grada Križevaca postupio protivno članku 4. Zakona o proračunu, a u svezi s člankom 5. istoga Zakona, stoji u nalazu.
Ivica Švagelj: – “Gradonačelnik nije obavijestio nas kao vijećnike o ishodu financijskog nadzora iako smo mi ukazivali da postoje nepravilnosti i da je nezakonit proračun i kao takav se ne može usvojiti. Smatramo da je potrebno rezultate nadzora uvrstiti u iduću sjednicu Gradskog vijeća kako bi nam gradonačelnik mogao pojasniti što se to dogodilo i da nam objasni zašto je proračun planiran i nije napravljen sukladno proračunskim načelima”.

Gradski vijećnik Denis Maksić osvrnuo se na ustroj upravnih tijela Grada Križevaca, ustrojeni su novi upravni odjeli s drugim nazivima i izmijenjenim djelokrugom rada, a odlukom nije propisano koje poslove iz djelokruga ranijih upravnih tijela preuzimaju novoustrojeni odjeli. Izrazi kao što su “većina poslova” i “gotovo svi poslovi” u službenoj korespondenciji i sa proračunskog aspekta nisu prihvatljivi, jer se ne zna točno koji su to poslovi “starih” odjela prešli u nadležnost “novih” odjela, stoji u nalazi. -“Trebalo bi staviti na točku dnevnog reda zapisnik revizije o utrošku proračunskih sredstava, raspraviti ga i vidjeti gdje se griješilo pogotovo prema onome što smo mi prije godinu dana upozoravali” – rekao je Denis Maksić.