KOLIKO POZNAJEMO FRANCUSKU I NJEZIN DOPRINOS SVJETSKOJ BAŠTINI

U Mjesecu frankofonije u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” održan je sinoć posljednji događaj,  predavanje mr. Renate Husinec 

Mr. Renata Husinec govorila je posjetiteljima o povijesti, nobelovcima, znamenitostima, gastronomiji, kulturi, posebnostima Francuske te su uz fotografije mogli uživati u dočaravanju ove zemlje. Pritom nam je izjavila:

“Drago mi je da na kraju Mjeseca frankofonije mogu govoriti o najpoznatijoj državi francuskog govornog područja, o velikoj i iznimno važnoj zemlji i za Europu i za svijet, a to je Francuska, o kojoj kad govorimo laički, možemo reći ili da znamo sve, ili ne znamo ništa. Ili, da poznajemo neke klasične stereotipe kojim nas današnji mediji bombardiraju, a to je da je Francuska zemlja visoke mode, zemlja velikih i slavnih šansonijera, da je zemlja dobrih nogometaša. Međutim, ono što je važno da se publici ovdje govori je o nekim stvarima čime je Francuska sasvim sigurno zadužila čovječanstvo. Jesu li to velike građevine, značajni graditelji, veliki vojskovođe, pisci i filozofi? Naravno, kad se radi o ovakvom predavanju potrebno je svakako spomenuti i naše frankofile i naše parizofile, dakle mnoštvo Hrvata koji su tamo od Ruđera Boškovića do Matoša, do prof. Grmeka i drugih. Francuska je ogromna država, država gradova , ali i država vrlo sačuvanog ruralnog prostora u kome se još uvijek prepoznaje stari, dobri galski duh”.

Francuska, jedna od najvećih europskih država obiluje brojnim zanimljivostima koje ponekad začuđuju i najveće znalce o ovoj šarmantnoj zemlji. Na sam spomen Francuske, pred očima su nam slike znamenitih romaničkih i gotičkih katedrala, slavnih književnika i kompozitora, slikara i znanstvenika, slavnih liječnika i graditelja, velikih vladara i vojskovođa,

Zemlja vrhunske gastronomije, veličanstvenih sireva i vina, baguettea i croissanta, sjajne kinematografije, visoke svjetske mode i parfema, automobila i raketa, slavnih šansonjera, starih gradova i sačuvanog ruralnog prostora, gdje se na svakom koraku prepoznaje dobri stari galski duh. Jedna od najoriginalnijih i najljepših država svijeta, turistički najposjećenija, s više od 40.000 dvoraca, slavnih sveučilišta poput Sorbonne, gdje su studirali i radili brojni Hrvati, frankofili i parizofili,

 Pariz, ”grad ljubavi i svjetlosti”, grad brojnih kazališta, kabarea i kavana, s Louvrom, najposjećenijim muzejem u svijetu i najljepšom avenijom Champs-Élysées. Pariz je za  našega flanera Matoša najkulturniji, najduhovitiji  i najnonšalatnijiji grad.

Francuska je svijetu dala golem doprinos u kulturi, a njezin je kulturni utjecaj bio toliki da je francuski jezik u prošlosti bio lingua franca Europe, ono što je danas engleski. 

Renata Husinec 

Rođena u Križevcima, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij engleskog i francuskog jezika i književnosti. Magistrirala na istome fakultetu iz područja kontrastivne lingvistike.

Radila je kao viši predavač i prodekanica za nastavu i studente na križevačkome Visokom gospodarskom učilištu, koordinatorica za međunarodnu suradnju te kao vanjski suradnik Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Vodila je nekoliko međunarodnih projekata u sklopu programa TEMPUS, INTERREG i IPA. Usavršavala se na više europskih sveučilišta (Dijon, Grenoble, Reading, Torino), a danas radi kao koordinatorica Erasmus+ programa akademske mobilnosti. U sklopu Erasmus programa predavala je na visokoškolskim ustanovama u Portugalu (Castelo Branco i Sveučilište na Azorima)), u Francuskoj (Lyon i Toulouse) i u Španjolskoj (Barcelona).

Autorica knjiga o kulturi i školstvu Križevaca, urednica knjiga i kalendara Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te predsjednica Ogranka od 1990. Matičina odbornica od 1998. Organizirala brojne kulturne događaje i predstavljala rad križevačkoga Ogranka i izdanja Matice hrvatske u Križevcima i širom Hrvatske kao i u inozemstvu (Frankfurt, Kairo, Munchen, Pariz, Sofija, Trnava, Wiesbaden).