Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u županiji i u Križevcima

Ministrica poduprla aktivnosti oko Državnog arhiva

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je danas u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji te obišla sva tri grada županije. U prostoru županije Koprivničko-križevačke održan je radni sastanak vezano uz planove u kulturi na području županije. U Koprivnici je ministrica s čelništvom županije i grada razgovarala o programima koje je ove godine za područje županije odobrilo Ministarstvo kulture. Nakon toga posjetila je Đurđevac, a zatim je posjet završila u Križevcima gdje je o stanju i potrebama u kulturi razgovarala s gradonačelnikom Mariom Rajnom, saborskim zastupnikom Brankom Hrgom i suradnicima.
Razgledala je kulturno-povijesne i sakralne objekte u Križevcima, Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice i i konkatedralu svetog Križa te nam izjavila:

“Imali smo vrlo sadržajan dan, počeli smo sa sastankom u Koprivnici, obišli niz objekata i projekata koje podupire Ministarstvo kulture. Ovdje u Križevcima razgovarali smo o projektima koje je ove godine poduprlo Ministarstvo kulture. To je nešto više od milijun kuna ukupno samo za grad Križevce, a posebno smo obišli Grkokatoličku katedralu i Konkatedralu kako bismo vidjeli radove koji se kontinuirano odvijaju. Naravno, potrebe su uvijek neusporedivo veće od naših mogućnosti, ali mislim da je važno da smo stalno prisutni i da ulažemo i u kulturnu baštinu, a i programe, da stvaramo pretpostavke i za građane grada Križevaca da mogu participirati u kulturi, a naravno i za posjetitelje da dođu i da se upoznaju s iznimno bogatom kulturnom baštinom ovog područja.
Obišli smo ove sakralne građevine, kontinuirano se ulaže i u inventare, sanaciju i obnovu kako materijalnih kulturnih dobara, a obišli smo i knjižnicu – postavu u Grkokatoličkoj katedrali, dakle izloženu zbirku i nastavit ćemo u sklopu naših mogućnosti. Naravno da bismo voljeli da je sredstava više, ali s onim s čim raspolažemo trudimo se odgovarati na prioritetne potrebe” – istakla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Mario Rajn kazao nam je o čemu se raspravljalo na sastanku s ministricom kulture te posebno naglasio aktivnosti oko Državnog arhiva u Križevcima:

“Jako me raduje posjet ministrice kulture. Na radnom dijelu sastanka posebno smo se osvrnuli na pitanje Državnog arhiva u Križevcima. Uvjerili smo se da Ministarstvo kulture pristupa problematici vrlo strateški. U pripremi je jedan temeljni dokument koji bi trebao u slijedećem desetljeću organizirati rad arhiva diljem Lijepe naše. Vjerujemo kako infrastrukturnim uvjetima koje smo ponudili možemo itekako zadovoljiti u vrlo kratkom roku. Mi smo izrazili svoju spremnost da podržimo i infrastrukturno opremimo zgradu predviđenu za Državni arhiv. Mi smo grad koji se ponosi svojim crkvama. Drago mi je da smo iskoristili ovu priliku i obišli Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice sa vrijednom knjižnicom , isto tako i konkatedralu svetog Križa. Jako mi je drago da je ministrica doživjela našu županiju i naš grad u svjetlu onoga što možemo povijesno i kulturno vidjeti, a isto tako sa zalogom za budućnost” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.