Nije do djece nego do društva

“Ne određuje svijest ljudi njihovo biće, već obratno, njihovo društveno biće određuje njihovu svijest.” – K. Marx

Žalosno je da su nedavno djeca u Splitu svojim ponašanjem prema jednom nesretnom ježu skrivila njegovo uginuće. Još je žalosnije, što je većina hrvatskih medija taj slučaj dječjeg nasilja prema životinji, iskoristila krajnje senzaciolistički.

Djeca su ne samo javno osuđivana i prozivana nego im se prijetilo raznim kaznama. No, najgore od svega ipak nije malograđansko medijsko moraliziranje niti javna isprazna patetičnost već upravo nedostatak ikakvog logičnog i kritičkog pristupa problemu ljudske agresije u određenim socijalnim sustavima. Naime, ni mediji bez obzira dali bili sistemski ili korporativni, internetski ili klasični, nisu pokazali u tom splitskom slučaju ni minimum kritičnosti niti ikakve analize. Umjesto jasnog stava, ukazivanja na uzroke problema i nužna objašnjenja, na djelu je bila najgora vrsta obmane i idealizacije cijeloga problema. Nedostajala je analiza cijele stvari kako bi se došlo do zaključka kako problem nije u jadnoj životinji ni djeci pa ni gradu u kojemu se taj nemili događaj dogodio. Na ljudsku svijest, da se razumijemo, ne utječu ni geografija ni životna dob nego ponajprije društvene vrijednosti na kojima se temelje i obiteljski odgoj i formalni sustav obrazovanja, a samim time i drugi faktori koji su od značaja za duhovno formiranje ličnosti. Drugim riječima, kakvo je društvo takvi su ljudi. I tu dolazimo do jedne porazne i šokantne istine. Naime, djecu i mlade ljude ovo neoliberalno društvo ne može drugačije odgojiti i obrazovati nego da budu egoistična, ksenofobna i destruktivna.

Zašto? Pa upravo zato jer kapitalističkom društvu nije u interesu čovjek nego profit. Ljudsko biće u takvim društvenim uvjetima teško može da bude humano i solidarno jer humanost i solidarnost nije društvena vrijednost koja je se zajednici postavlja kao ideal. Sve se svodi na prolazne i nebitne stvari, na pretvaranja svega u robu kod koje je važno samo novac. Sve to dovodi do utjecaja negativnih ideja klerikalizma, komercijalizma i šovinizma i ima za posljedicu nerazvijenost suosjećanja i razumijevanja prema drugačijem ili slabom. I to nije od jučer te nema samo veze isključivo sa Hrvatskom, to je globalna pojava. Hrvatsko društvo već više od 20 godina, zahvaljujući medijskoj i ideološkoj indoktrinaciji, uspjelo je razviti kod mlađe populacije razne oblike socijalne, političke i svake druge devijacije. To se najbolje očituje kroz odnos prema drugima i drugačijima, bez obzira dali se radi o pojedincima, grupi, ljudskoj zajednici ili životinjskoj vrsti – česti verbalni i fizički napadi na razne društvene manjine, manifestacija neofašizma itd.

Sve je to rezultat dugogodišnje “proizvodnje” tradicionalnog mentalnog sklopa i posljedičnih negativnih emotivnih stanja koji izazivaju strah, mržnju i brutalnosti. Juče je žrtva bila životinja, sutra će čovjek, a poslije njega možda cijeli narodi jedne nacionalnosti, vjere ili rase. Možda još neki nisu svjesni ili jesu pa ne žele priznati, ali ovo hrvatsko društvo, a posebice mlađe generacije, sličnije je Njemačkoj u tridesetim godinama nego li demokratskom i civiliziranom svijetu 21. stoljeća. Zato mijenjajmo društvo i njegove vrijednosti da bi nam djeca bila bolja, a budućnost ljepša i sigurnija. (zv)