“Nogomet narodu” – Knjiga za sve ljubitelje nogometa

Kad sam prošle godine, u ljeto, došao do knjige pod naslovom “Nogomet narodu” autora Aleksandra Holige, bio sam i više nego oduševljen. Prvo zbog fenomenalnog autora a drugo zbog fenomenalne teme. Da budem brutalno iskren, nisam ni pomišljao da će ikada Holigina knjiga doći u našu prigorsku metropolu.

Ali eto, na moju i vašu sreću, ona se pojavila na policama “prigorskog Oxforda” kako je Gradsku knjižnicu Križevci svojedobno nazvao nekadašnji poznati križevački novinar i publicist Rade Milosavljević. Knjiga “Nogomet narodu” zbirka je tekstova već spomenutog sportskog novinara Aleksandra Holige. U njoj Holiga donosi svoje zanimljive i ozbiljne tekstove objavljenje najvećim dijelom na popularnom sportskom portalu “Telesport” te drugim sličnim svjetskim medijima.

Tekstovi nisu pisani na način kako pišu današnji mainstream i korporativni sportski mediji. Umjesto senzacionalističkog i drugoga tabloidnog pristupa raznim sportskim temama, Holiga je izabrao onaj kritički, objektivni i edukativni. Zapravo, sve njegove kolumne i eseji – pisani od 2016. godine – predstavljaju onu davnu izgubljenu verziju istinskog sportskog novinarstava. On svojim pisanjem o nogometu progovara kroz sociologiju, filozofiju, povijest i druge znanstvene discipline. Nije to neko suhoparno i bezvezno piskaranje nego upravo suprotno. Svoje čitatelje kroz tri poglavlja knjige –

“U početku, zemlja je bila užarena lopta”, “Mi Hrvati”, “Svi danas igraju nogomet” – on upoznaje sa svim pozitivnim i negativnim na domaćoj i stranoj nogometnoj sceni. Ukazuje na društvene anomalije, političke nastranosti, neoliberalnoj logici u svijetu modernog nogometa. Na meti su mu kapitalističke, nacionalističke i druge destruktivne pojave u sportu. Za razliku od drugih novinara koji se bave sportom, Holiga se ne ustručava oštro prigovoriti ni o hrvatskim nogometnim ikonama kao i svim mitovima koji se o njima stvaraju zadnjih mjeseci i godina.

Da je riječ stvarno o izuzetnom sportskom novinaru, velikom talentu i eruditu, priznao je i sam novinarski velikan Boris Dežulović u svome epilogu o knjizi. – Ne može se sakriti da je on nogometni socijalist, simpatizer Liverpoola i zagovaratelj narodnog Hajduka, a ako se netko može poistovjetiti sa višegodišnjim trolanjem i nerazumjevanjem, njegovi su istomišljenici. U vrijeme kapitalističke individualizacije nogometa, pomodnih koketiranja sa El Clasicom i idolatrije jednog gazde, lijepo je vidjeti da je netko potpuno staromodan u iskonskoj ljubavi o nogometu, a ujedno i avangardan u načinu na koji o njemu piše. – istaknuo je Dežulović. (zv)
Nakladnik: Jesenski i Turk
Godina izdanja: 2018.
Broj stranica: 200