Očito je počela sezona prosvjeda u Hrvatskoj

Danas  26.3.ožujka pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu  okupiti će se protivnici dodjele počasnog doktorata Muzičke akademije gradonačelniku Milanu Bandiću. Prosvjed se održava pod motom ‘STOP nasilju nad Sveučilištem! #sramise’, organizira ga Stjepan Perko doktorand na zagrebačkom Sveučilištu čijoj su se inicijativi pridružili brojni intelektualci. Neki sveučilišni profesori prijete i vraćanjem diploma, okiti li se Bandić počasnim doktoratom.

Kako je posljednjih mjeseci krenulo, čini se kako Hrvatska prestaje biti zemlja u kojoj su građani izgubili interes za javno okupljanje kao način izražavanja nezadovoljstva određenim politikama i/ili odlukama moćnika, odnosno da nisu spremni na prosvjedne šetnje samo zbog svjetonazorskih neslaganja.

Slučaj nedavnog, nezapamćenog obiteljskog nasilja na otoku Pagu, kad je otac Josip Rođak bacio četvero malodobne djece s pet metara visokog balkona, bio je okidač prosvjeda #spasime protiv rasplamsalog obiteljskog nasilja koje jača i zbog institucionalnog nemara. Otac i majka nesretnih mališana s Paga već su bili osuđivani za zanemarivanje djece.

Jedinom vatrogascu koji je preživio kornatsku tragediju, Frani Lučiću, Državno odvjetništvo punih 12 godina nije bilo spremno platiti odštetu i žalilo se na presude koje je sud donosio u njegovu korist. Vatrogasci iz Tisnog ujedinili su vatrogasce iz cijele Hrvatske i prosvjedima pridobili javnost i izborili ekspresnu nagodbu DORH-a i Lučića, koji će konačno biti materijalno obeštećen.

Većem dijelu javnosti nepodnošljivo je da slučajevi poput ovih ostaju neriješeni ili nepravedno riješeni jer s pravom smatraju kako institucije (državne, javne, lokalne) imaju mehanizme kojima to mogu i moraju promijeniti. Upravo na ovakvim slučajevima te institucije opravdavaju ili gube smisao postojanja.

Prosvjeduje se i zbog odlagališta (opasnog) otpada, ekološki onesviještenih projekata, slobode medija, nečasnih počasnih doktorata i klimatskih promjena i svi ti prosvjedi ruše rašireno uvjerenje kako se Hrvati ni protiv čega ne bune.

Kako god, vijest je da hrvatski građani izlaze na ulice i da im prosvjedi, zbog onog što oni smatraju vrijednim angažmana, daju rezultate. Hoće li se taj trend nastaviti tek ćemo vidjeti, ali čini se kako Hrvati upravo uče jednu od najvažnijih lekcija koju su građani razvijenih demokracija odavno svladali: mirni ulični prosvjedi legitimno su sredstvo političkog pritiska, njima se mijenjaju loše politike, oni služe popravljanju pogrešaka sustava.(metroportal) Foto: Ranko Frka