Pitka voda – veliko bogatstvo

Održan radni sastanak na temu izgradnje vodnokomunalne infrastrukture

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima održan je danas radni sastanak na temu izgradnje vodnokomunalne infrastrukture na uslužnom području Vodnih usluga. Sastanku su prisustvovali zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić sa suradnicima, saborski zastupnik Branko Hrg, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, predstavnici Vodnih usluga, zamjenik gradonačelnika Križevaca Mario Martinčević te načelnici općina Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak i Gornja Rijeka Darko Fištrović. Okupili su se kako bi vidjeli što je do sada učinjeno te što predstoji kako bi se omogućilo stanovnicima ovog kraja, grada, okolnih naselja i općina da imaju ono što im je najpotrebnije, a to je pitka voda.
” Pitka voda je veliko bogatstvo i treba se pažljivo odnositi prema njoj”- kazala je direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek.

Zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izjavio nam je:
“Pa mogu reći da projekti koje smo 2018. planirali za ovo područje iskazuju jedan relativno dobar napredak. Obzirom da znamo povijest razvoja i probleme koji su bili pravne prirode i da su Križevci i ovo područje u tom kontekstu bili dosta zakinuti, prošle godine samo si dali malo više truda. Uključuje to i angažman saborskog zastupnika Branka Hrga i planirali smo poglavito na području Svetog Petra Orehovca i Svetog Ivana Žabna projekte koji su zaista od velike važnosti za ovo područje, uz ranije spomenute projekte koji se tiču samog grada Križevaca i projekta svih projekata – Aglomeracije. Vidim da to ide u dobrom pravcu. Mogle su se neke stvari napraviti na većoj razini izvršenih radova, ali postoje objektivni problemi, tehničke prirode ili je nekad netko nešto propustio napraviti ili procijeniti i zato neki projekti malo kasne, drugi jako dobro napreduju i uvjeren sam da ćemo dovršiti možda jedan dobar dio njih u prvoj polovici ove godine. Pretpostavka je da one koji su planirani za ovu godinu stavimo u takvu dinamiku što kroz drugi dio godine, što kroz mogući rebalans, da obuhvatimo i njih i što više projekata privedemo kraju.”

Na pitanje o vodoopskrbi Apatovca kazao nam je:
“To je zaista pitanje koje je možda uz Aglomeraciju, kad govorimo o pitkoj vodi, pitanje svih pitanja na ovom području. Apatovčani se mogu s pravom žaliti obzirom da je, još prije 15 godina, tvornica koja je tu gradila današnju tvornicu pitke vode, se obvezala da im omogući pitku vodu i na besplatan način, a nije tu obavezu izvršila. Srećom, iznašli smo rješenje koje obuhvaća ne samo problem vodoopskrbe Apatovca, nego još pet sela. Mislim da se to neće moći riješiti preko noći, za to će trebati vjerojatno i dvije godine, ali to je jedno cjelovito strateško rješenje kojim će onda biti obuhvaćen i problem samog Apatovca”.

Načelnici općina Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak i Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak govorili su o tome što se radi na vodoopskrbi u njihovim općinama te zahvalili Hrvatskim vodama na podršci u projektima. Načelnik općine Gornja Rijeka Darko Fištrović kazao je koje su potrebe na području te općine. Zamjenik gradonačelnika Križevaca Mario Martinčević pohvalio je nastojanja da se napravi cjelovito rješenje te istakao posebno problem na istočnom dijelu.
“Imamo 59 naselja i puno je potreba. Idemo korak po korak, što više napraviti za opskrbu stanovništva vodom.”

Pročelnik Marijan Štimac kazao je da županija ima već 20 godina trajni program pomoći jedinicama lokalne samouprave.

Saborski zastupnik Branko Hrg istakao je da je cilj sastanka da se nađu svi zajedno, da se vidi što se može napraviti i tko sve može biti uključen u ukupni program.
“Ukupna koncepcija rješavanja pitanja vodoopskrbe koje je preostalo na ovom dijelu, a ima još puno posla, će se možda morati malo i razmotriti na županiji. U zadnjih par godina ni jedna općina iz ovog područja, ni Grad Križevci nisu mogli koristiti sredstva, pa da se možda vidi da li će se uspjeti pronaći neka dodatna sredstva, da se možda malo pojača taj dio. Ukoliko bude moguće, to je jedna molba, sugestija. Nalazimo se na početku godine, da si odmah zadamo zadatke, da nam se ne dogodi prošla godina koja nije bila dobra. Moramo biti svijesni i reći da smo podbacili u prošloj godini, dijelom zbog nekih tehničkih razloga, dijelom zbog opreza u ovom dijelu raspisivanja natječaja. Cilj je da uspijemo napraviti u ovoj godini više nego u prošloj i da radove koji su započeti, gdje se raspišu natječaji i gdje se sklope ugovori da svi skupa tjeramo i forsiramo da se radovi završavaju” kazao je Branko Hrg. (J.I.)