Predstavljanje projekta Compile

Investiranjem potičemo razvoj zelene i održive ekonomije

Projektom COMPILE na prostoru bivše vojarne u Križevcima testirat će se primjena novih inovativnih tehnologija za decentralizaciju i optimizaciju lokalnih energetskih sustava i raditi na izgradnji zajednice građana koji mogu upravljati ili ulagati u projekte obnovljivih izvora energije. Projekt je svojevrsna nadogradnja projekta „Križevački sunčani krovovi“ kroz koji je uspješno financirana prva hrvatska  fotonaponska elektrana putem mikrozajmova građana. Nakon uspješne kampanje, nastavlja se dalje te će se lansirati nova kampanja grupnog ulaganja u fotonaponsku elektranu na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Kako to učiniti kroz ZEZinvest platformu saznat ćete na ovom predstavljanju. Predstavljanje projekta održat će se u srijedu, 13. Ožujka, od 10:00 do 13:00 sati.
Investiranjem u projekte na Zezinvest platformi ulažete u održive projekte s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš, a od takvog utjecaja imamo korist svi koji smo dio tog istog društva, okoliša i ekosustava. Ulaganjem u projekte na Zezinvest platformi na dobitku su svi. Građani investitori ostvaruju povrat na uložena sredstva prema dogovorenim uvjetima, korisnici projekta dolaze do sredstava za investiranje u obnovljive izvore energije čime ostvaruju uštede u električnoj energiji i smanjuju emisije CO2 u okoliš, dok svi zajedno potičemo razvoj zelene i održive ekonomije. Tranzicija prema post-karbonskom društvu i obnovljivim izvorima energije neće biti moguća bez participacije i ulaganja privatnog sektora i građana, stoga je ovo prilika da se aktivno uključite u poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u svojoj zajednici.
Tim stručnjaka iz Zelene energetske zadruge je 2015. godine izradio studiju za naručitelja Greenpeace Hrvatska s naslovom „Prelazak Hrvatske na 100% obnovljivih izvora energije. Trenutno je u Hrvatskoj svega 1% investicija u obnovljive izvore energije poteklo od strane građana, dok je primjerice u Njemačkoj ta brojka trenutno na 50%. Ulaganjem u obnovljive izvore energije smanjujemo onečišćenje okoliša, potičemo energetsku učinkovitost i neovisnost, smanjujemo energetsko siromaštvo te potičemo stvaranje novih zelenih poslova.(š.v)