Prosvjed #spasime

Jučer je završio veliki prosvjed protiv nasilja u obitelji i svih ostalih oblika nasilja koji je organizirala inicijativa #spasi me, a koju je pokrenula glumica Jelena Veljača. Zagrebački Tomislavov trg bio je pun, po slobodnoj procjeni, tamo je bilo čak 10 tisuća ljudi, iako službene potvrde točnog broja još nema. 

Prosvjednici su došli s transparentima  na kojima piše “Ljubav oprašta, ali ne prelazi preko šamara”, “Snaga ljubavi se ne mjeri udarcima”, i “Koga trebam potplatiti da alkoholičar ipak ne dobije skrbništvo?!”.

Kad se gleda spolna struktura počinitelja prekršajnog djela nasilja, ukupno je 77 posto muškaraca i 23 posto žena, a od ukupnog broja počinitelja kaznenih djela nasilja među bliskim osobama muškaraca je 92 posto, a žena 8 posto. Također, analize slučajeva nasilja u obitelji pokazuju sve veći trend ‘brutalizacije’ sa smrtnim ishodom – ubijeno je 15 žena od njima bliskih muškaraca, kažu na prosvjedu.

Iz Inicijative su zatražili da se u Hrvatskoj uvede nulta stopa tolerancije na nasilje, predlažu zaonodavne izmjene, mjere koje bi poboljšale rad institucija, mjere edukacije i prevencije, a predstavnike vlasti pozvali su da ozbiljnije pristupe problemu obiteljskog nasilja.

Čitava je priča počela nakon stravičnog incidenta na Pagu, gdje je otac bacio svoje četvero djece s balkona. U samo dva tjedna je Facebook grupa #spasi me prikupila više od 48 tisuća članova, a sve s ciljem da se ovaj nasilni trend u Hrvatskoj pod hitno zaustavi.(š.v)

Foto by: (O.Š), (G.I. T)