Sa kongresa Osnaživanje lokalnih zajednica

U vrijeme kada planet Zemlja doslovno vrišti zbog bezumne eksploatacije svih živih bića, šuma, voda, zemlje itd. na račun trenutnih i budućih generacija, a sve radi zgrtanja moći i resursa nekolicine pojedinaca na ključnim pozicijama. U vrijeme kada se suočavamo s neviđenom krizom onečišćenja, psihosocijalnom krizom, krizom identiteta, otuđenosti od prirode i osjećaja zajedništva, svakodnevno hranjeni negativnošću i osjećajem beznadnosti i straha jer smo tada pogodni za kontrolu i održavanje ove status quo situacije koja savršeno odgovara interesnim krugovima, u malim Križevcima pušu vjetrovi promjena koji nagovještaju novo doba, toliko napredno i van ovog prostora i vremena da prosječnom Hrvatu, zatočenom u drami iseljavanja, ustaškopartizanskih mlataranja, niti ne padaju napamet.

Naime, prošle subote je u zajednici Mariapoli Faro u Križevcima, Udruga za ekonomiju zajedništva organizirala kongres Osnaživanje lokalnih zajednica. Kongres je posljedica dugogodišnjih napora, truda i rada udruge u svrhu promicanja promjena i svjetskih trendova kojima se nastoji promijeniti društvo i sustav u korist ljudi, planeta i budućnosti.

Na kongresu su sudjelovali brojni kako domaći tako i strani gosti (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Portugal, Italija) a na početku programa gostima se obratio i pročelnik grada Križevaca, g. Sandro Novosel.
Tijekom kongresa gosti su upoznati s konkretnim akcijama i iskustvima iz zemlje i inozemstva primjerice #nula gladi i inicijativom „Štrajk za klimu” zapadno europskih školaraca protiv klimatskih promjena. Nakon predavanja i ručka organizirane su i radionice te razmjena iskustva kako bi kongres dodatno umrežio sve donosioce promjena.
Popis predavača, njihovih tema
Rebeca Gomez Tafala (EoC-IIN, Prophetic economy, Italija) – zašto baš Prophetic economy?
Fabio Reali (AIPEC, udruzenje poduzetnika EZ, Italija) – što je ekonomija a što društvena ekonomija, što ona mijenja?
Bruna Tariba (Centar za holistički management, Križevci) – što je regenetativna poljoprivreda, što ona mijenja?
Nenad Maljković (Hrvatska permakultura, ECOLISE, Zagreb) – što znači “zajednica praktičara”?
Robert Pašičko (Crowdfunding academy, Križevci) – što je to zajedničko financiranje, što može promijeniti?
Teo Petričević (ACT Grupa, prvi konzorcij društvenih poduzeća, Čakovec) – što je to društveni utjecaj, kako ga izmjeriti i upravljati s njime?
iskustva sa Prophetic economy u Rimu – kratki video
Summerjob, Slovenija
Living peace, odgoj za kulturu davanja
Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost Volim Križevce
SYCAMORE projekt, škole društvene ekonomije
akcije Djece za jedinstvo Srbija
akcije za promjenu sustava u Italiji, Slotmob, Cashmob…
Udruga Vestigium, inicijative građana za razvoj lokalne zajednice
Popis radionica
Business plan Canvas *communion update – radionica za poduzetnike ili one koji bi to htjeli postati (na engleskom)
Zajedno za zajednicu – Zaklada Volim Križevce, bottom up brainstorming – što bi zaklada trebala financirati i iz kojih izvora?
Living peace, odgoj djece za održivi razvoj
digitalizacija i održivi razvoj
održiva poljoprivreda
kreativna radionica – upcycling

Nadamo se da će ove teme istinski zaživjeti u našem društvu, te da ćemo kao društvo i civilizacija opravdati tvrdnju kako smo „najinteligentnija bića” na ovom planetu. Aktivnosti i ciljevi Udruge za ekonomiju zajedništva svakako vode ka tome cilju.