Sačuvani stari antifašistički grafiti u Prigorju

Iako sačuvanih antifašističkih grafita, kad je u pitanju Hrvatska, ima najviše u Istri i Kvarneru, poneki se još mogu pronaći u Prigorju. Riječ je grafitima, odnosno parolama koje su nastale tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, a odnose se na antifašističke ličnosti i događaje. Jedan takav zanimljiv grafit, koji je uspio odoljeti zubu vremena, nalazi se u potkalničkom mjestu Sveti Petar Orehovec.

Na zidu jedne tamošnje trošne kuće, odmah preko puta modernog vatrogasnog doma, crvenom bojom stoje tako ispisane dvije zanimljive poruke. Jednom, koliko se može iščitati, slavi se Crvena Armija (‘Živela Crvena Armija osloboditelja’), a drugom Josip Broz Tito. Grafit je čak, što je vidljivo, netko pokušao i ukloniti. Obojan je bijelom bojom, no, stara crvena boja je toliko jaka da je ponovo probila i tako istaknula riječi parole.

O rijetkom grafitu koji govori o dijelu prigorske i hrvatske povijesti, prokomentirao je i Drago Hendelja, mještanin Svetog Petra Orehovca. – To je stari grafit, dugo on stoji na tome mjestu. Netko ga je prije i ofarbao bijelom bojom ali on se opet vratio. Ne znam baš što piše, slabo se vidi. Moguće da je iz Drugog svjetskog rata. – rekao je Hendelja. Takve i slične antifašističke grafite u Istri, ali i u Europi, tretira se kao povijesnu i kulturnu vrijednost. Lokalne zajednice u suradnji sa raznim institucijama u mnogim gradovima i zemljama ulažu napore kako bi ih se obnovilo i zaštitilo. Osim u obrazovne, ti svojevrsni svjedoci jednog povijesnog vremena, koriste se i u turističke svrhe. (zv)