SVETKOVINA SV. JOSIPA -Dan zaštitnika hrvatskog naroda

Svetkovina je Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovog zemaljskog oca i hranitelja te zaštitnika hrvatskog naroda. U Hrvatskoj se 19. ožujka slavi i Dan očeva.

Svetkovina sv. Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka, a sv. Josip Radnik 1. svibnja. Sv. Josipu posvećen je i mjesec ožujak, a kao njegov dan posvećena mu je srijeda. Sv. Josip proglašen je zaštitnikom mnogih suvremenih država poput Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama, Austrije, Belgije, a među njima i Hrvatske. Također, mnogi gradovi, crkve, škole, sveučilišta, bolnice i druge institucije u svijetu nose ime sv. Josipa i proglasili su ga svojim zaštitnikom. Najveća crkva posvečena sv. Josipu je Svetište sv. Josipa u Montrealu, u Kanadi.

Blagdan svetog Josipa poklapa se s proslavom Dana očeva jer je upravo taj čovjek uzor svakog očinstva na Zemlji, uzor zaštitnika svoje žene i oca djetetu kojem nije bio biološki otac. Iako nije bio pravi Isusov fizički otac, Božjom providnošću odabran je za oca (poočima) Sinu Božjem da se skrbi i brine o njemu od začeća do kraja života. Poznato je da je to činio sa velikom ljubavlju i mudrošću – dvjema osobinama bez koje je nema pravog očinstva.

Stoga, svim Josipima, Josipama, Josima, Jozama…čestitamo imendan, a svim očevima sretan Dan očeva!(š.v)