Vijeće traži novi prostor

Vijeće srpske nacionalne manjine od Grada Križevaca traži novi prostor.

Ni nakon više od 10 godina koliko je prošlo od njegova osnivanja, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM), još uvijek nema vlastiti službeni prostor. Sadašnji prostor Vijeće dijeli sa križevačkom strankom Hrvatski Laburisti-Stranka rada. Riječ je o maloj kancelariji smještenoj u staroj zgradi na trgu Antuna Nemčića 7, u kojoj trenutno više nema mjesta, ne samo za redovne aktivnosti nego i predmete Vijeća – arhivu i opremu. O problemu neadekvatnog prostora, dopisom je prije nekoliko dana obaviještena i gradska uprava na čelu sa aktualnim gradonačelnikom Mariom Rajnom (Nezavisni).

– Nedavno smo poslali dopis Gradu Križevcima kako bi riješili pitanje radnog prostora. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Već dugi niz godina imamo zajedničku kancelariju sa strankom Hrvatski Laburisti i dijelimo isti problem. Mjesta je sve manje, skučeno je sve i pretrpano.

Krajem prošle godine nabavili smo i police za knjige, stavili je uza zid i tako se prostor još više smanjio. Tu su i kutije sa knjigama i drugi materijali. Teško je u takvim uvjetima raditi, žao mi je i križevačkih prijatelja iz laburističke stranke. I oni isto jedva da imaju prostora za svoj rad. Tražimo da Vijeće dobije veću prostoriju blizu ove sadašnje u kojoj se nalazimo. Ipak ta prostorija je nešto veća i savršeno bi nam odgovarala za naše potrebe. Spremni smo je čak i sami urediti i obnoviti. Žalosno je da taj slobodni prostor ostane neiskorišten, a organizacija poput naše koja čak ima status manjinske samouprave, te je dio lokalne samouprave, bude bez osnovnih uvjeta za rad. – kazao je Jovo Gojković, predsjednik VSNM-a Grada Križevaca te dodao kako sa sadašnjom gradskom vlasti Vijeće ima dobre odnose koji se temelje na izuzetnom razumijevanju i povjerenju. O novom prostoru kojega traži Vijeće, očitovala se i križevačka gradska uprava. – Da, Grad Križevci zaprimio je zahtijev Vijeća srpske nacionalne manjine te je on u postupku rješavanja, a o svemu ćemo svakako komunicirati sa predsjednikom Vijeća g. Jovom Gojkovićem. – na upit portala Radio Križevci odgovoreno je iz Ureda gradonačelnika Marija Rajna (zv)