Zeleni utorak u knjižnici – Slijedi zatopljenje, a ne ledeno doba

Vrijeme, klima, klimatske promjene i njihov utjecaj na nas – što znamo, a što ne znamo?

Gradska knjižnica “Franjo Marković” organizirala je sinoć, u sklopu programa “Zeleni utorak”, predavanje mr. sc. Lidije Srnec na temu “Vrijeme, klima, klimatske promjene i njihov utjecaj na nas – što znamo, a što ne znamo”?

Mr. sc. Lidija Srnec viša je stručna savjetnica u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu, Sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj, Službi za klimatologiju. Usavršavala se na brojnim radionicama u Europi, predstavljala znanstvena istraživanja na međunarodnim konferencijama te aktivno sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim projektima.
Osvrnula se na utjecaj vremena na ljude, živi svijet i kako možemo kao pojedinci djelovati kako bismo ublažili klimatske promjene.
Govoreći o klimatskim promjenama osvrnula se na agrometeorološka mjerenja te posebno na Križevce kao kolijevku moderne hrvatske agrometeorologije što je povezano s osnivanjem Kraljevskog i gospodarskog učilišta u Križevcima 1860. godine. Meteorološka postaja Križevci kontinuirano provodi niz mjerenja i motrenja od 1961. godine do danas.
Mr. sr. Lidija Srnec istakla je da se u budućnosti očekuje porast temperature zraka u svim regijama svijeta i u svim sezonama, ali da za sada ne idemo prema ledenom dobu.

U razgovoru nam je izjavila:

“Pokazalo se da temperatura u svim sezonama i na razini godine pokazuje trend zatopljenja na cijeloj zemaljskoj kugli, dok je oborina puno promjenjiviji parametar. Za razliku od temperature koja će svugdje u svijetu porasti, za oborinu u nekim dijelovima zemlje možemo očekivati smanjenje količine, a u nekim sezonama i porast.

Ne bih rekla da nam predstoji ledeno doba, jer svi rezultati klimatskog modeliranja koji se provode do kraja 21. stoljeća, pokazuju definitivno porast temperature duž cijele zemaljske kugle. Ta amplituda ne mora biti svugdje jednako izražena. Ovisno o emisiji stakleničkih plinova i njihovim koncentracijama, taj porast temperature može varirati.
Svi scenariji ukazuju na porast temperature, tako da do kraja 21. stoljeća ne bih govorila ni o kakvom ledenom dobu.” (J.I.)