Dogodilo se na današnji dan – 10. Travnja

Na današnji dan rođen je Slavoljub Penkala, a Država Hrvatska proglašena je nezavisnom 1941. godine.

10. travnja kad je pripadnik domovinske skupine ustaškog pokreta, bivši austro ugarski pukovnik Slavko Kvaternik, u dogovoru s njemačkim izaslanikom Edmund Veesenmayerom, proglasio je uspostavu NDH preko Radija Zagreb u 16 sati i 10 minuta. Njemačka je vojska ušla u Zagreb sat vremena kasnije. Veesenmayer je ipak nagovorio Mačeka na izjavu kojom poziva svoje pristaše na mir i lojalnost novoj vlasti. Kvaternikov proglas i Mačekova izjava emitirani su na radiju. Istog dana izašlo je posebno izdanje dotad malo poznatih novina “Hrvatski narod”, kojim se objavljuje uspostava NDH. Većina građana je bila poprilično zbunjena ovim obavijestima. Poslije proglašenja NDH nije bilo ni dana bezvlašća jer su se sve institucije Banovine Hrvatske stavile na raspolaganje novouspostavljenoj državi. Vršitelj dužnosti bana Banovine Hrvatske, odjelni predstojnik Žilić, na kojega je Ivan Šubašić prilikom odlaska iz zemlje prenio svoje ovlasti, službeno je predao vlast Kvaterniku. 

Hrvatski izumitelj i inženjer Eduard Slavoljub Penkala, čiji opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike i drugih područja, a najpoznatiji je po izumu penkale i nalivpera koje je patentirao 1907., rođen je 1871. godine u Liptovskom Mikulášu u Slovačkoj.

Bivši hrvatski nogometaš Mario Stanić, koji je zbog teške ozljede koljena u sezoni 2003/04 morao prisilno završiti do tada uspješnu nogometnu karijeru započetu u sarajevskom Željezničaru, a nastavljenu kroz Benficu, Club Brugge, Parmu i Chelsea, prvi strijelac koji je postigao gol za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, rođen je 1972. godine u Sarajevu.

Američki novinar i publicist Joseph Pulitzer, osoba uz čije ime se, naročito zbog izvještavanja prije i tijekom Španjolsko-američkog rata, veže termin “žuto novinarstvo” koje u fokus stavlja skandale i senzacije, ali i novinar koji je oporučno Fakultetu novinarstva Columbia ostavio zakladu iz koje se dodjeljuje Pulitzerova nagrada (američka nagrada za pisanu riječ), rođen je u mađarskom Makóu 1847. godine.