Dogodilo se na današnji dan – 29. Travnja

Hrvatski biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora 1861. godine pokrenuo pitanje osnivanja Akademije. Biskupovom zaslugom i materijalnom potporom Hrvatsko sveučilište u Zagrebu otvoreno je 1874. Prije toga, 1866. utemeljio je Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti (danas HAZU), te dao izgraditi velebnu Akademijinu palaču čiji je rad trajno podupirao, ostavivši joj vlastitu galeriju slaika starih majstora. Strossmeyer je vjerovao da hrvatski narod može biti suveren i ravnopravan europskim narodima samo ako ima svoje najviše kulturne i znanstvene ustanove. Osim što je njegovom potporom i zaslugom Zagreb postao kulturna metropola hrvatskog naroda, moralno je i materijalno pomagao izgradnju i rad svih hrvatskih gimnazija za koje je ustanovio Strossmayerovu zakladu za pomoć siromašnim đacima.

Hrvatski kipar, slikar i pisac Vanja Radauš, autor brončanog Bacača diska koji krasi zagrebačko križanje Maksimirske ceste i Svetica, te brojnih drugih djela među kojima su zapažene i uglazbljene neke pjesme, rođen je u Vinkovcima 1906. godine.

Američki stand-up komičar i glumac Jerry Seinfeld, autor i glumac u istoimenom višestruko nagrađivane serije koja je tijekom četvrte sezone postala najuspješniji američki sitcom, rođen je 1954. godine u New Yorku.

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci opsjedali grad, u panični bijeg. Toj mladoj seljanki, rođenoj 1412., kojoj su ‘glasovi s neba’ naredili da spasi Francusku od engleskih osvajača, kralj Karlo VII. povjerio je vodstvo jednog odreda. Ona je oslobodila opsjednuti Orleans, pobijedila Engleze kod Pataya, a zatim povela kralja na krunidbu u Reims. Kod Compiegnea pala je, međutim, u ruke pristaša engleskoga kralja, koji su je izručili Englezima. Crkveni sud osudio ju je, po diktatu Engleza, na smrt kao krivovjerku i vješticu. Spaljena je živa na lomači 30. svibnja 1431. u Rouenu.

Američka glumica Uma Thurman, najpoznatija po ulogama u filmovima Quentina Tarantina Pulp Fiction i Kill Bill Volume 1 i 2, te Dangerous Liaisons, Gattaca, Batman & Robin, My Super Ex-Girlfriend i The Accidental Husband, rođena je 1970. godine u Bostonu.