PU – Nadzor prometa tijekom blagdana

Kako bi se tijekom predstojećeg uskrsnog vikenda spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom vikenda, od 14 sati u petak, 19. travnja, do 7 sati u utorak, 23. travnja,  provoditi pojačani nadzor prometa



Pred nama su uskrsni blagdani tijekom kojih se broj vozila na prometnicama uvelike poveća, uslijed čega se povećava i mogućnost događanja prometnih nesreća.
 
Osim povećane frekvencije domaćih vozila u gradovima, doći će i do maksimalnog opterećenja državnih cesta uslijed dolaska velikog broja hrvatskih državljana koji dolaze iz inozemstva, a koji će u domovinu provesti uskrsne blagdane s obitelji. Ujedno će i veći broj stranih državljana tranzitirati područjem  Koprivničko-križevačke županije prema Slavoniji odnosno Jadranskoj obali.
 
U gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije odvijanje prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara, a posebice će biti izražene tijekom poslijepodnevnih sati 19. i 20. travnja, kada će građani obavljati posljednje pripreme za predstojeći blagdan, te tijekom poslijepodnevnih sati 22. travnja.
 
U slučaju sporijeg odvijanja prometa sve sudionike u prometu molimo za strpljenje, a posebice mlade vozače i vozače mopeda, motocikala i osobnih automobila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i znakove, te na povećanu međusobnu toleranciju i uvažavanje. Sve vozače motornih vozila molimo da poštuju postojeća ograničenja brzina kretnja, te da ovisno o uvjetima na prometnicama, prometnim znakovima i gustoći prometa smanje brzinu kretanja svojih vozila kako bi se pravovremeno mogli zaustaviti u slučaju potrebe, te da ne pretječu i ne obilaze druge sudionike u prometu na nepreglednim mjestima.
 
Sve sudionike u prometu podsjećamo da su na raskrižjima dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova odnosno poštivati prometna pravila kojima se određuje prednost prolaska vozila. Također, vozače podsjećamo da su dužni propustiti pješake koji se kreću ili stupaju na obilježeni pješački prijelaz.
 
Kako alkohol negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, vozačima, kako motornih vozila tako i bicikala, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-vozila odnosno institut „dogovornog vozača“. Niti pješacima ne savjetujemo sudjelovanju u prometu nakon konzumacije alkoholnih pića.
 
Vozače bicikala  podsjećamo na korištenje reflektirajućih prsluka ili  reflektirajuće biciklističke odjeće ili druge reflektirajuće materije odnosno reflektirajuće materije tijekom noćnih sati i uvjeta smanjene vidljivosti, a pješake na korištenje reflektirajućih materija ili izvora svjetlosti. Ujedno na iste apeliramo da obavezno za svoje sudjelovanje u prometu koriste izgrađene nogostupe odnosno te biciklističke trake i staze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo).
 
Kako se u prometu tijekom uskrsnih blagdana očekuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, ovom prilikom ih podsjećamo na važnost korištenja zaštitne kacige, te ih podsjećamo da ne upravljaju pojedinim kategorijama ovih vozila ukoliko ne posjeduju odgovarajuću vozačku dozvolu. Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa, te prijevoz djece u sigurnosnim auto-sjedalicama. Na sve vozače i na pješake apeliramo da za vrijeme dok sudjeluju u prometu isključe mobitele i slične uređaje. Za poseban oprez tijekom sudjelovanja u prometu molimo mlade vozače i osobe starije životne dobi.
Ujedno, upozoravamo građane da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja spomenutih predmeta.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg uskrsnog vikenda spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom vikenda, od 14 sati u petak, 19. travnja, do 7 sati u utorak, 23. travnja,  provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog vikendom vršiti će se pojačani nadzor brzine kretanja, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, pravilnog korištenja mobitela. Posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, recidivista i vozača mopeda i motocikala. Uz navedeno, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.
 
Sretan Uskrs i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.