PU – Najava provedbe pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

U razdoblju od 1. do 25. travnja 2019. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 49 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 19 osoba, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, četiri osobe su teško ozlijeđene  dok je 14  osoba lakše ozlijeđeno.
 
Tijekom vikenda zabilježene su 23 prometne nesreće ili 47 % ukupno zabilježenog broja prometnih nesreća, od čega devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene dok je osam osoba lakše ozlijeđeno. Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su oduzimanje prednosti prolaska (7) i neprilagođena brzina (5). Mladi vozači su izazvali šest prometnih nesreća, dok su vozači pod utjecajem alkohola izazvali sedam prometnih nesreća.
 
Na sve vozače, ponovno apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama kolnika i uvjetima na kolniku, a posebice tijekom kišnih oborina koje nam povremeno predstoje tijekom vikenda. Također, građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Ponovno savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Podsjećamo sve sudionike u prometu da su dužni postupiti sukladno značenju prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima, ali i da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom.
 
Vozače molimo i da se prije nešto što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti.
 
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice, te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, te da se kreću sredinom prometne trake.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Kako se tijekom vikenda očekuje intenzivnije sudjelovanje mopedista i motociklista u prometu, apeliramo na iste da poštuju prometne propise i pravila, a posebice da upravljaju tehnički ispravnim i registriranim vozilima, da upravljaju ovim vozilima samo ukoliko posjeduju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima ili kolonu vozila, da ne „ulijeću u škare“, te da koriste zaštitnu kacigu i ostalu zaštitnu motociklističku opremu.
 
Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom ovog vikenda, od 14,00 sati u petak, 26. travnja, do 07,00 sati u ponedjeljak, 29. travnja,  provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece,  nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, recidivista i vozača mopeda i motocikala.