Sjećanje na Magi – Ekatarina Velika

(IN MEMORIAM MARGITA STEFANOVIĆ 01. 04. 1959. – 18. 09. 2002.)

Margita Stefanović Magi rođena je ranoga proljeća 1959. u obitelji beogradske srednje klase. Otac Slavoljub Stefanović Ravasi bio je dobro plaćeni redatelj Televizije Beograd, pa se majka Desanka, inače učiteljica, mogla posvetiti odgoju njihove kćeri – jedinice. Djeca takvih obitelji morala su u svemu biti najbolja! A Magi je to i bila. Na upisu u glazbenu školu otkriveno je da ima apsolutan sluh, pa je izbor pao na klavir. Uz glazbenu školu pohađala je i jednu od najboljih beogradskih gimnazija, no u srednjoj je glazbenoj školi ipak netko bio bolji od nje. Zvao se Ivo Pogorelić! Oboje su dobili stipendiju na prestižnom moskovskom konzervatoriju, no Desnaka je zabranila svojoj kćeri odlazak u Moskvu, pa je Pogorelić otišao sam… I dok se barem nastavak studija na Muzičkoj akademiji u Beogradu činilo kao logičan korak, ponovno na inzistiranje majke, Margita upisuje i krajem 1984. uspješno završava studij arhitekture.

Presudan trenutak u njenom životu zbio se kada je klasično obrazovana pijanistica otišla na rock koncert grupe Katarina II u kojoj je gitaru svirao njen daleki rođak Dragomir Mihajlović Gagi. Slijedi druženje s članovima grupe Električni orgazam, te upoznavanje s Milanom Mladenovićem, koji je poziva da se pridruži Katarini II. Prvu ploču grupa izdaje 1984., a sljedeće godine mijenja ime u Ekatarina Velika. Do 1993. i Milanove smrti sljedeće godine EKV izdaje još šest studijskih i tri live albuma. O ukusima se ne raspravlja, naročito glazbenim, no nitko ne može osporiti činjenicu da je Ekatarina Velika bila jedan od najutjecajnijih i najboljih rock skupina bivše države.

Ponekad su je nazivali najvećom heroinom (kako cinično ovo zvuči) jugoslovenskog roka ili crnom rock princezom, no sudbina Margite Magi Stefanović jedna je od najtragičnijih sudbina yu-rock glazbe. Život obilježen, s jedne strane, posesivnom majkom i bolešću, a s druge strane glazbenom genijalnošću, odveo ju je na put bez povratka, na put narkomanije iz koje se ponekad bezuspješno pokušavala izvući. Zadnje godine života provela je sve samo ne dostojno. Umrla je 18. rujna 2002., na isti datum kao i Jimi Hendrix.

Prvo je otišao Vd, zatim Milan, pa Bojan i na kraju Magi. Da je poživjela Margita Stefanović danas bi proslavila šezdeseti rođendan! Svi oni koji vjeruju u drugi svijet zasigurno čekaju da mogu ponovno uživati slušajući njenu svirku, a ostalima samo preostaje reći: Hvala ti na predivnoj glazbi, ribo koja svira klavir! (OB)

  1. Zoran Predin: Kosa boje srebra (Margita) – https://youtu.be/4g0T-tgfbdg
  2. EKV – Oći boje meda – https://youtu.be/qeIeLzVHXpU
  3. EKV – Par godina za nas – https://youtu.be/iuSthfwzjPs