Župan poručio da do zatvaranja škola u Kalinovcu, Legradu, Kalniku i Đelekovcu neće doći

Povodom nedavnih napisa u lokalnim medijima, župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić održali su u srijedu, 24. travnja u prostorima Županijske uprave sastanak s načelnikom Općine Kalinovac Danijelom Zvonarom i voditeljicom Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, ujedno i ravnateljicom Osnovne škole Ivana Lackovića Croate Kalinovac, Mirjanom Bazijanec.

Tema sastanka bila je nova Mreža školskih ustanova, pri čemu je potrebno istaknuti kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osnivače svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj tražilo dostavu podataka o školama, odnosno broju učenika, te dalo smjernice za izradu nove Mreže škola.

Kao što je pojasnio župan, Ministarstvo nije dalo dovoljno jasne kriterije za izradu nove mreže škola te je Županija službeno zatražila pojašnjenje smjernica i zakonskog okvira. Županija smatra da je Mreža škola kojima je osnivač optimalno prilagođena uvjetima geografskih specifičnosti i demografskih kretanja te kako su potrebne male preinake u smislu teritorijalne raspodjele škola (granice jedinica lokalne/područne samouprave i upisna područja škola).

Župan je jasno poručio kako do zatvaranja ni pripajanja škola s manjim brojem učenika neće doći, što se odnosi na škole u Kalinovcu, Legradu, Kalniku i Đelekovcu koje imaju manje od 150 učenika. Stav Županije je da pripajanje manjih škola na našem području zbog geografskih udaljenosti, slabije prometne povezanosti i specifičnosti ruralnih područja ne bi rezultiralo niti uštedama niti kvalitetnijim obrazovanjem za učenike, a u konačnoj verziji smjernica nove Mreže škola moraju poštovati specifičnosti svakog pojedinačnog upisnog područja i argumente osnivača o određenim odstupanjima.

Što se tiče mreže srednjoškolskih ustanova, Županija u suradnji s dionicima iz gospodarskog sektora svake godine donosi novi plan upisa u prve razrede srednjih škola, čijom dinamikom prati potrebe gospodarstva te želje učenika i roditelja.

Župan je dodao kako Županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola kontinuiranim ulaganjem decentraliziranih sredstava, vlastitih sredstava te dostupnih sredstava iz EU fondova planski i kontinuirano ulaže u školsku infrastrukturu, čime osigurava ujednačavanje izvođenja nastave u svim školama, prateći najnovije obrazovne tehnologije.

Na sastanku je zaključeno kako se moraju definirati jasni kriteriji i zakonski standardi od strane Ministarstva za sve osnivače za donošenje mreže škola kao važne komponente cjelokupne reforme obrazovanja. Kada i ako Ministarstvo ili Vlada Republike Hrvatske donesu novi zakonski okvir, Županija će po tome postupiti, u protivnom ostaje kod postojećeg stanja Mreže škola.

Služba ureda župana