Danas imendan slavi Filip, Jakov i Mladen

Ime Filip ima zanimljivu etimologiju, ime Jakov je hebrejskog porijekla, dok je ime Mladen slavensko ime…

Filip

Potiče iz grčkog “Philippos” u značenju “ljubitelj (prijatelj) konja”. Popularno je u svim jezicima krščćanske civilizacije, zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Najranije poznati Filip bio je makedonski kralj, otac Aleksandra Velikog, a za njim još nekoliko vladara antičke Makedonije. Iz Francuske, gdje se više srednjovjekovnih kraljeva tako nazivalo, raširilo se po zapadnoj Europi. Od ovog imena izvedena su imena Filipa, Filipina i Filipinka. Ovo ime je sve popularnije u Srbiji i u Hrvatskoj, i u posljednjih 5 godina se našlo u obje zemlje među prvih 10 na listi najčešće davanih muških imena.

Jakov

Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Jaaqov koje vodi značenje od starohebrejske riječi ” ‏עָקֵב‎” što znači “peta”. Po biblijskoj legendi Jakov je rađajući se uhvatio svoga prvorođenog brata blizanca Isaeva (Ezava) za petu kako bi se rodio. Jakov je biblijsko ime- u Novom testamentu se više osoba zvalo ovako, od toga dva apostola. Ime je u raznim varijantama rasprostranjeno kao kršćansko i muslimansko ime. U srednjem vijeku nosilo ga je u obliku James  više škotskih kraljeva i dva engleska iz dinastije Stuart. Među Slovenima na Balkanu ime se javlja u 13. vijeku. Od ovog imena izvedena su imena Jaketa, Jakota, Jakša i Jaša. A poznate varijante su i Jakov, Jakub…

Mladen

Naše domaće ime izvedeno od riječi “mlad” koja je veoma zastupljena u mnogim imenima u značenju “zauvijek mlad, mladolik, čio i vitalan”. Ime je zastupljeno uglavnom u Srbiji i Hrvatskoj ali i u Bugarskoj. Od ovog imena izvedena su imena Mladena, Mladenka, Mladenko, Mlađa, Mlađan, Mlađen i Mlađo.