Danas imendan slavi Irena!

Zanimljivosti o ovom imenu!

U grčkoj mitologiji je Irena (eirēnē εἰρήνη) boginja mira. U prijevodu ime znači- mirna, spokojna. U pravoslavnoj crkvi se ovo ime širilo u srednjovjekovnoj Europi u znak poštovanja nekoliko svetica koje su nosile ovo ime. Ime Irena je uobičajeno bilo u Istočnoj Europi jer ga je nosila carica bizantskog carstva u 8. stoljeću- Irena Atenska. One je bila prva bizantska carica. Tijekom svoje vladavine, obnovila je mnoga kršćanska idolopoklonstva i proglašena je i sveticom u pravoslavnoj crkvi. Tako je Irena postalo osobito popularno o ime među istočnim kršćanima.

Žensko ime Irena, a prema navedenim brojnim teorijama o porijeklu, ima „preneseno“ značenje kao „žena koja donosi mir i sreću“; „ona koja je blaga i svjetla“; „ona koja donosi radost i sreću“; „žena koja je lijepa kao proljeće“; „kap rose“; „ osoba puna nježnosti i toplina“; „ona koja je lijepa“; „žena kojoj se dive jer je borbena; silovita; neustrašiva i ustrajna“.

Prema podacima Zavoda za statistiku zemalja naše regije, ime Irena je u 2016. i 2017. godini, manje ili više povratilo svoju popularnost, ali se u nekim od zemalja ipak nalazi samo u svojim „izvedenim ili varijantnim oblicima“, dok „originalno“ ime nije na listama među sto najtraženijih imena za žensku novorođenu djecu.