Dogodilo se na današnji dan – 2. Svibnja

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje i izdaju. Nakon 17 dana tamnovanja pogubljena je 19. svibnja, dva dana nakon trojice navodnih sudionika u zločinu koji joj je, prema povijesnim izvorima, učitao Thomas Cromwell.

Dan nakon početka operacije Bljesak kojom je hrvatska vojska u samo 36 sati oslobodila zapadnu Slavoniju, prema naredbi Milana Martića počelo je raketiranje Zagreba. Rakete s kazetnim punjenjima eksplodirale su iznad centra grada i zasule šire područje centra eksplozivnim zvončićima. Poginulo je 7 ljudi, a 145 je ranjeno.

1843. – Prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku. Održao ga je Ivan Kukuljević Sakcinski. 

1895. – U Sarajevu počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije. Sarajevo je tako postalo prvi grad u Europi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji. Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je primiti 24 putnika. 

1519. – Umro Leonardo di ser Pjero da Vinči (ital. Leonardo di ser Piero da Vinci), poznat kao Leonardo da Vinči, talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, muzičar, kipar, pripovjedač, matematičar i inženjer.