Filmskim festivalom u Italiji završen Erasmus+ projekt “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” OŠ Sveti Petar Orehovec

Europa je odgovor, vi ste odgovor, ti si odgovor – pokreni se. Završna je to strofa rap pjesme koju su zajedno napisali i otpjevali učenici OŠ Sveti Petar Orehovec, talijanski, poljski i španjolski učenici. Pjesma je nastala u Italiji na radionici rap glazbe na temu migracija u sklopu posljednje učeničke razmjene Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” (“Small step for film, a big one for European ciztizenship”). Razmjena je održana u Italiji, u gradu Capurso od 13. do 18. svibnja.
Cijela je učenička razmjena bila posvećena problemu migracija, a kako je tema projekta vezana uz film, učenici su imali priliku vidjeti i nekoliko učeničkih filmova o migracijama. Neki su prikazani na radionicama, a neki u sklopu filmskog festivala održanog u Bariju. Na festivalu su prikazani i filmovi orehovečke škole : “Socijalna samoposluga Sveti Marko Križevčanin” i “Mladi vrijede više” te filmovi ostalih partnerskih škola snimljenih u sklopu Erasmus+ projekta.
Uz sudionike razmjene, festival je pratilo preko 200 učenika iz grada Barija. Njih i njihove učitelje, Francesca De Ruggieri, ravnateljica talijanske škole Istituto Compresivio Savio Montalcini iz Capursa, pozvala je da se služe i radionicama za građanski odgoj koje su nastale u sklopu projekta. (Radionice su dostupne na repozitoriju projekta na web adresi https://erasmusrepository.wordpress.com/?wref=bif i blogu projekta na web adresi https://smallstepforafilm.wordpress.com/ )
Na posljednjoj učeničkoj razmjeni šestero učenika OŠ Sveti Petar Orehovec imalo je priliku sudjelovati i na brojnim umjetničkim događanjima. Zajedno su gledali operu “Pincchio” u kazalištu Petruzzeli u Bariju, a domaćini su priredili i tri koncerata. Jedan od njih bio je u glazbenoj dvorani oskarovca Nina Rote (skladatelja glazbe za film “Kum”), a preostali u školi domaćina. Sudionike ja najviše oduševio koncert filmske glazbe na kojem su sudjelovali bivši učenici škole Savio Montalcini iz Capursa.
Talijansku kulturu sudionici razmjene upoznavali su i kroz posjetu muzejima te razgledavanjem Capursa i Barija te ovogodišnje europske prijestolnice kulture, grada Matere, najstarijeg ljudskog naselja u Italiji. U Materi, gradu nastalom na spiljama iz paleolitika, razgledali su i izložbu skulptura inspiriranu radovima čuvenog slikara Salvadora Dalija.
Da je Erasmus+ projekt važan program koji pridonosi upoznavanju drugih kultura, širenju tolerancije i europskog građanstva smatra to i Francesco Crudele, gradonačelnik Capursa. Na prijemu za sudionike učeničke razmjene, održanom 14. 5. u gradskoj vijećnici, sudjelovali su i članovi dječjeg gradskog vijeća. Oni su sudionicima razmjene prenijeli svoja razmišljanja o problemu migracija i založili se za human odnos prema migrantima.
Ovom posljednjom učeničkom razmjenom Erasmus+ projekt “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” je završen. No, partneri u projektu i OŠ Sveti Petar Orehovec, koordinator projekta još su obavezni sačiniti opširno izvješće kako bi dokazali na što su sve utrošili 105.915 eura koji su im dodijeljeni iz Erasmus+ programa.