Križevci jedan od 210 europskih gradova koji traže smanjenje emisije stakleničkih plinova

Gradonačelnik Mario Rajn pridružio se gradonačelnicima 210 gradova diljem Europe potpisom pisma upućenog Europskom vijeću i državama članicama da pojačaju obveze EUa u pogledu klime, pokažu globalno vodstvo i pokrenu korake za brz napredak u provedbi Pariškog sporazuma. Pariški sporazum o klimatskim promjenama potpisan je 2015. godine, a njegov glavni cilj je ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature znatno ispod 2 stupnja Celzijusa, te, između ostalog, ojačati kapacitete država da se bore s posljedicama klimatskih promjena.

U pismu je tako istaknuto nekoliko zahtjeva poput razvijanja dugoročne klimatske strategije kojom bi se emisija stakleničkih plinova prepolovila do 2030. godine i dosegla nulu do 2050. godine, usklađivanje proračuna Europske unije s ovom strategijom, uklanjanje subvencije za fosilna goriva te obvezati države članice da smanje emisiju stakleničkih plinova.

“Kao gradonačelnik Križevaca ponosan sam što sam dodao svoje ime ovom pismu koje su potpisali brojni gradonačelnici diljem Europe,” istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn dodavši kako ova tema brine jednako građane Križevaca kao i građane gradova diljem Europe pogotovo zbog budućih generacija. “Nama je cilj postati energetski neovisan grad do 2030. godine, a proteklih godinu dana proveli smo nekoliko važnih aktivnosti kako bi ovaj cilj ostvarili. Energetski obnavljamo zgrade javnih objekata, uvodimo fotonaponske elektrane na krovove javnih objekata, krenuli smo u istraživanje našeg geotermalnog izvora kako bi ga u budućnosti mogli koristiti za grijanje škola i sportske dvorane, a postavljamo i energetski učinkovitiju javnu rasvjetu.”