Na današnjoj konferenciji za medije najavljeni 23. Dani travnjaka

Župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te ostalim suradnicima održao je danas, u četvrtak 2. svibnja, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije konferenciju za medije. Na druženju s novinarima župan se osvrnuo na aktualnosti u radu Županijske uprave, osvrnuo se na odluke donijete na 13. sjednici Županijske skupštine te najavio najveću županijsku manifestaciju posvećenu poljoprivrednoj proizvodnji 23. Dane travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora 23. Dana travnjaka Darko Sobota kazao je kako se manifestacija profilirala u jednu od najznačajnijih sajamskih priredbi u području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje te okuplja proizvođače ne samo iz Koprivničko-križevačke već i susjednih županija.

Očekujemo 110 izlagača, a kao i svake godine pripremili smo bogat i sadržajan program te stručna predavanja koja se održavaju već prvog dana manifestacije u prostorima HGK- Županijske komore Koprivnica na kojima će poljoprivrednici moći čuti sve o aktualnim teama, natječajima i korisnim mjerama Ministarstva poljoprivrede. Kroz subotu i nedjelju posjetitelji će moći uživati u izložbi izložba domaćih proizvoda, Bambino kupu za najmlađe uzgajivače, natjecanju u ručnoj košnji i tradicionalnom prikazu ručne košnje koju organizira Udruga Zagoraca Podravine. Tradicionalno ćemo nagraditi najbolje proizvođače kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivnijeg mladog proizvođača mesa i mlijeka, a po prvi puta ćemo nagraditi i  najbolje proizvođače silaže“ pojasnio je zamjenik Sobota.

Istaknuo je i nekoliko važnih činjenica vezanih za govedarstvo i proizvodnju mlijeka na području županije.

Sa zadovoljstvom mogu kazati kako prema  broj isporučitelja kravljeg mlijeka tijekom prošle godine, naša je Županija na vodećem, prvom mjestu, s ukupno 1419 isporučitelja, što je čak 23 posto od ukupnog broja isporučitelja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj. Prema količini isporučenog mlijeka u mljekare u 2018. godini, županija zauzima četvrto mjesto, a na prvom smo mjestu i po ukupnom broju poljoprivrednih gospodarstava koja se bave govedarstvom, što predstavlja 12,2 posto od ukupnog broja gospodarstava koji se bave govedarstvom. Po broju goveda Županija zauzima visoko treće mjesto od  ukupnog broja goveda u Hrvatskoj“, naglasio je zamjenik.

Zahvalio je svima koji u sudjelovali u pripremi manifestacije te pozvao sve da 3. svibnja dođu na stručna predavanja u HGK, a 4.i 5. svibnja posjete koprivničko Sajmište te pruže podršku poljoprivrednim proizvođačima na 23. Danima travnjaka.

Župan je također pohvalio napore Organizacijskog odbora te također pozvao sve da podrže domaće proizvođače i izlagače, nakon čega je prokomentirao 13. sjednicu Županijske skupštine s najvažnijim naglaskom na izmjenu i dopunu Proračuna koji je povećan za 21 milijun kuna. Do rebalansa Proračuna došlo je zbog sufinanciranja investicije europskog projekta „Dnevne bolnice“ i projekta energetske obnove zgrade Praonice rublja i zgrade Paviljona u županijskoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“.

Ušli smo u veliki projekt u sektoru zdravstva, a radi se o izuzetno važnoj  investiciji koja će prema procjenama biti vrijedna oko 50 milijuna kuna. Ono što je u raspravama na sjednici bilo naglašeno jesu ulaganja u pojedine odjele naše županijske bolnice pa će tako putem ove investicije biti riješen i dio potrebnih građevinskih  zahvata na Odjelu pedijatrije što je potvrdio i ravnatelj bolnice Mato Devčić. Svjesni smo nužnosti ulaganja i radimo na tome kako bi standard u zdravstvu na području županije bio još veći“, istaknuo je župan na početku konferencije.

Temeljem novinarskih pitanja dotaknuo se i atmosfere koju je potaknula rasprava o Odluci o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Grada Đurđevca, koja je pokazala novu razinu političke nekorektnosti te napada na osobnoj razini člana Županijske skupštine Željka Lackovića“.Kako je istaknuo župan, odluka koju je donijela većina u Županijska skupštini moraju svi prihvatiti, a kao predstavnik izvršne vlasti bio je dužan izreći svoj stav koji je utemeljen na argumentaciji i elaboratu stručnih tijela koja su zaključila kako je osnivanje nove ustanove bespredmetno.

Već postoji županijska javna ustanova koja brine o zaštićenim dijelovima prirode, a čiji je rad pohvalio i sam Grad Đurđevac. Argumentirano smo dokazali da je inicijativa besmislena, konzultirali smo se s našom ravnateljicom Željkom Kolar koja je dodatno pojasnila na sjednici Skupštine zbog čega se neće ići u osnivanje. Zakon kaže da jedinica lokalne samouprave  ne može osnovati takvu ustanovu, no oni su željeli to provesti na apsolutno neprimjeren način utemeljen na vrijeđanju Županije i svih mojih suradnika. Smatramo da je prijeđena granica i da je sve ovo služilo za politički obračun, no ja neću dozvoliti ovakve napade na instituciju kojoj sam na čelu“ poručio je župan.

Jedno od novinarskih pitanja ticalo se i sudskog postupka o javnom privatnom partnerstvu po pitanju koprivničke Gimnazije Fran Galović gdje je župan kazao kako je Županija za nagodbu te kako je uvjeren da će Županija dobiti sva sredstva koje država  duguje.

Uputili smo ministrici Divjak zahtjev za sastanak na kojem ćemo raspraviti o više tema koje smatramo problematičnimaŠto se tiče JPP-asve ide u dobrom pravcu, u parnici smo s državom i uvjereni smo da ćemo i nakon prve presude u kojoj smo dobili 1,5 milijuna kuna dobiti i  ostatak od 10 milijuna kuna koje nam je država dužna“, zaključio je župan.

Osim pročelnica i pročelnika županijskih upravih odjela konferenciji za medije prisustvovale su i ravnateljica PORA-Razvojne agencija Podravine i Prigorja Melitom Birčić te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar.