Počela je izgradnja fotonaponske elektrane na krovu Knjižnice

30.5.2019. je počela izgradnja fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima. Solarni paneli su tu, radnici tvrtke Solvis d.o.o. koja obavlja radove su stigli, počelo je postavljanje panela na krov zgrade. Nakon upravne zgrade Tehnološkog parka i knjižnica dobiva sunčanu elektranu.

Ukratko: zahvaljujući suradnji Zelene energetske zadruga – ZEZinvest (www.zezinvest.community) i Energetskog ureda Grada Križevaca, izgradnjom fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, knjižnica postaje dio saomoodrživog energetskog kvarta budućnosti: Križevačkih sunčanih krovova s ciljem cilja da Križevci budu do 2030. energetski neovisan „zeleni“ grad, a knjižnica u Križevcima postaje prva „sunčana“ knjižnica u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja projekta, 14.3.2019., u samo dva dana prikupljena su potrebna sredstva (172.000,00 kn) za izgradnju druge sunčane elektrane u Križevcima. Dio je to projekta Križevačkih sunčanih krovova koji omogućuje da građani putem mikro zajmova svojim sredstvima financiraju sunčanu elektranu, na rok od 10 godina sa kamatom od 3% godišnje.

Ugradnjom fotonaponske elektrane snage 30 kW knjižnici se dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu, racionalizacija sredstava, optimizacija lokalnih energetskih sustava i ušteda od 1,5 t/god. CO2. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za struju, a više prihoda ostati će raspoloživo za ulaganje u razvoj knjižnice.

Dobrom suradnjom sa lokalnom zajednicom uz podršku stručnjaka ovim projektom se u području korištenja obnovljivih izvora energije, ali i promicanjem „zelenih tema“ putem literature,i programa za građanstvo doprinosi globalnim ciljevima održivog razvoja, sukladno AGENDI 2030., ali i promociji knjižnice i njezinoj vidljivosti i uključenosti u suvremene svjetske trendove.