Prvi Križevci Gastro Fest

Održana tiskovna konferencija

U povodu održavanja prvog “Križevci Gastro Festa”  u maloj Gradskoj vijećnici održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljena ova manifestacija. Riječ je o manifestaciji gdje će svi ljubitelji mesa moći uživati u najkvalitetnijoj junetini branda Hrvatska junetina Udruge Baby Beef koju će 11. svibnja od 12 sati u restoranu Vojarna pripremati vrhunski kuhar David Skoko . U ponudi će biti i kvalitetno vino, domaće križevačko craft pivo i vrhunski kokteli.

“Zaista mi je veliko zadovoljstvo najaviti ovo događanje, dakle po prvi puta. Nastavljamo s onime što smo najavljivali, buđenja aktivnosti u gradu, promicanja svega onog dobrog i vrijednog što imamo lokalno, a usuđujem se reći da je prepoznato  i nacionalno. Udruga Baby Beef koja ima ured u Križevcima , vjerujem da su nam kvalitetan partner i u nizu drugih aktivnosti, a isto tako i Srednja škola “Ivan Seljanec”  koja nam je vrijedan partner sa svojim znanjima i rezultatima koje njihovi učenici donose sa raznih natjecanja. Apsolutno počivamo na hrvatskim proizvodima i još više od toga , na lokalno dostupnim proizvodima . Križevački, prigorski kraj je zaista poznat po proizvodnji kvalitetne junetine. Ovdje je baziran značajan dio ukupne proizvodnje na području Republike Hrvatske . Željeli smo proširiti samu ponudu sajma i sa križevačkim vinima i križevačkim pivom i svim ostalim proizvodima, ali naglasak je na hrvatskoj junetini” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn i pozvao građane da dođu na Križevci Gastro Fest.

Predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef Darko Celovec kazao je da je brand Hrvatska junetina Baby Beef promoviran prije godinu dana.

” Cilj promocije bio je da se hrvatska proizvodnja ispromovira na taj način da se odvoji naša domaća proizvodnja, naše svježe kvalitetno meso poznatog porijekla od uvoznog mesa koje je bilo stavljeno u “isti koš” sa našim mesom na policama trgovačkih lanaca. Naše meso je iznimne kvalitete što svjedoči i to da mi već duže od 50 godina izvozimo za Italiju na područje Toscane koja je jedno od najzahtjevnijih tržišta Europe. Nakon godinu dana naš brand je iznad svih očekivanja. Prodaja junećeg mesa  porasla je do 25 posto. Mi smo nakon 30 godina napokon zaustavili rast uvoza junećeg mesa i to je sigurno i dio naših zasluga. Križevački kraj je  poznat po proizvodnji junećeg mesa . Mi smo udruga koja ima 330 članova , na području smo cijele Republike Hrvatske, a jedan veći dio naših proizvođača nalazi se na području Koprivničko-križevačke županije”- kazao je predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef Darko Celovec i pohvalio ovu inicijativu Grada Križevaca .

“Smatramo da je promocija hrvatske proizvodnje itekako potrebna , jer na žalost situacija je takva da se sve više uvozi, a da se naša hrvatska proizvodnja jako zanemaruje. Vrlo mi je drago da je Grad to prepoznao i da zajedno promoviramo taj naš proizvod” – dodao je Darko Celovec.

Stručni voditelj kuharstva, nastavnik u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Mišel Doskočil također je izrazio zadovoljstvo organizacijom ove gastro manifestacije u Križevcima. Renomirani kuhar David Skoko pripremat će vrhunska jela od domaće junetine.

“Danas smo svjedoci da su u cijeloj Hrvatskoj gastro manifestacije, prezentiranje namirnica koje imamo oko nas, vrlo bitno. Drago mi je da možemo prezentirati proizvode naših vrhunskih proizvođača mesa.  Na Gastro Festu ćemo ponuditi mnogobrojna jela i različite načine i tehnike pripremanja jela. Želja je istaknuti čisti okus junetine i privući ljude na što veću konzumaciju tog mesa” – kazao je Mišel Doskočil. 

Detalje oko manifestacije pojasnio je pročelnik Upravnog odjela  za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup koji je kazao da će se 11. svibnja od 10 sati u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održati edukativno-stručna predavanja, a od 12 sati gastro dio u restoranu “Vojarna”. Ulaznice za Križevci Gastro Fest su po cijeni od 70 kuna za odrasle, 35 kuna za djecu od 8 do 14 godina, a za djecu ispod 8 godina ulaz je besplatan. U cijenu je uračunata  neograničena  konzumacija vrhunskih  jela i pića, a ulaznice će se prodavati na sam dan  manifestacije na ulazu na manifestaciju, te od slijedećeg tjedna u prostorima Križevačkog poduzetničkog centra u Ulici Franje Tuđmana – Razvojni centar i tehnološki park Križevci. (J.I.)