Talijanski radnici protiv rata u Jemenu

Da bi u mnogočemu današnji talijanski radnici trebali biti uzor i inspiracija hrvatskim radnicima, prije svega po svojoj socijalnoj svijesti i političkom aktivizmu, dokaz tome je nedavna akcija lučkih radnika i njihovih sindikata u lučkom gradu Genovi. Naime, spomenuti genovski radnici i sindikalisti u znak prosvjeda protiv rata u Jemenu, organizirali su veliki lučki štrajk.

Cilj štrajka bilo je odbijanje ukrcavanja generatora na brod Saudijske Arabije koji prevozi oružje iz Belgije u ratom zahvaćeni Jemen. Sličan prosvjed, nekoliko dana ranije, organizirali su i francuski lučki radnici te na taj način spriječili novi utovar oružja. – Radnici u Genovi su se pobunili, mi smo grad sa pacifističkom tradicijom. Brod koji pristaje u našoj luci kako bi ukrcao opremu koja bi se mogla koristiti u sukobu u kojemu ginu brojni civili poput onoga u Jemenu. Jednostavno ne možemo biti dio toga. Najmanje što možemo to je napraviti ovu blokadu. – izjavio je jedan od radnika u štrajku.

Lučki sindikalni čelnici poručili su kako ne žele biti suučesnici rata u Jemenu i kako su zajedno sa svojim radnicima odbili ukrcaj generatora koji bi se koristio u vojne svrhe. Prema procjeni UN-a, rat u Jemenu smatra se jednom od najvećih humanitarnih katastrofa u novijoj povijesti, do sada je odnio više stotina tisuća žrtava, a svaki tjedan strada gotovo stotinu civila. (zv)