Tribina – Klimatske promjene i što možemo učiniti

Gostovali Robert Pašičko i Dijana Mijač Dretar

U dvorani Turističkog informativnog centra u Križevcima održana je u petak tribina na temu “Klimatske promjene i što možemo učiniti?” na kojoj su gostovali doc. dr. sc. Robert Pašičko, predavač na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu i Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci.

Istaknuto je kako klimatske promjene nisu stvar budućnosti, one su prisutne već od sad. Raste srednja razina mora i tope se ledenjaci. U nekim dijelovima svijeta dolazi do sve češćih ekstremnih vremenskih uvjeta i oborina, dok se u drugim pojavljuju intenzivni toplinski valovi i suše.

Kako bi se što bolje upoznali s ovom temom i čuli što se može učiniti po pitanju klimatskih promjena, volonteri Gimnazijskog volonterskog kluba, uz podršku Volonterskog centra Link, održali su tribinu o aktualnim temama u svijetu klimatskih promjena na globalnoj razini. O stanju i mjerama koje se poduzimaju u svrhu smanjenja zagađivanja okoliša i stakleničkih plinova saznali su od gostiju predavača, a posebno o tome što se u Križevcima čini da se smanji količina otpada. Upoznati su na koji način treba sortirati otpad i u koje spremnike se što odlaže.