U Županijskoj upravi održana radionica „Garancija za mlade i informacijski alat Youth Wiki“

U Županijskoj upravi, danas u utorak 28. svibnja, održana je radionica „Garancija za mlade i informacijski alat Youth Wiki“ s ciljem povećanja broja informiranih mladih ljudi i njihovim mogućnostima. Radionici su uz mlade nezaposlene osobe, prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te predsjednik Županijskog savjeta mladih Željko Jurković, koji su se uvodno obratili nazočnima poželjevši svima da tijekom radionice prikupe što više korisnih informacija.

Nakon uvodnih riječi viša stručna savjetnica za profesionalno informiranje i obrazovanje Mihaela Hrlec i Martina Car voditeljica informativnog centra Infodesk održale su prezentaciju u kojoj je istaknuto kako je istraživanje interesa i potreba mladih Koprivničko-križevačke županije pokazalo da 51% mladih razmišlja o pokretanju vlastitog posla, a 61% njih pokrenulo bi posao kad bi imali priliku primiti potporu. Relativno je skroman udio informiranih (34%) i onih koji ističu dostupnost informacija (43%), a samo 37% ih zna gdje mogu doći do određenih informacija.

Jedan od načina smanjenja nezaposlenosti je Garancija za mlade koja rješava pitanja nezaposlenosti mladih. Njome se sve osobe mlađe od 30 godina nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija na tržištu rada osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem, kao i brzu nadogradnju znanja i vještina koje je osoba stekla tijekom obrazovanja. Pod brzom aktivacijom podrazumijeva se kvalitetna ponuda za posao (zapošljavanje, samozapošljavanje), naukovanje, pripravništvo, vježbeništvo i nastavak obrazovanja.

Kako bi se povećao broj mladih informiranih ljudi, Europska komisija kreirala je informacijski alat Youth Wiki kako bi se osiguralo bolje znanje, unaprijedilo prikupljanje i dostava podataka o nacionalnim politikama za mlade država članica Europske unije. Alat Youth Wiki pruža informacije o nacionalnim politikama, nacionalnim kontekstima, strateškim dokumentima i programima podrške za mlade na način koji je prilagođen korisniku i redovito se ažurira.

Projekt provode Centar za mlade Križevci u dogovoru sa Savjetom mladih Koprivničko-križevačke županije te u partnerstvu sa Koprivničko-križevačkom županijom, Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, udrugom K.V.A.R.K i suradnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (područni ured Križevci)