Županijsku upravu posjetio veleposlanik Albanije Nj.E. Riza Poda

U Županijskoj upravi danas, u srijedu 15. svibnja, upriličen je prijem za veleposlanika Republike Albanije u Hrvatskoj, Nj.E. Riza Poda, opunomoćenu ministricu i zamjenicu Veleposlanika Elviru Isufi te počasnog konzula Republike Albanije u RH Stjepana Šafrana koji borave u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Novog veleposlanika Republike Albanije u nastupnom su posjetu primili župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici te predstavnici PORA Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije te HGK Županijske komore Koprivnica.

Župan Koren u srdačnom je susretu izrazio zadovoljstvo posjetom njegove ekselencije Rize Pode i počasnog konzula Šafrana sa suradnicima, naglasivši kako prijateljstvo između dva naroda i zemalja traje već dugi niz godina te kako se nada da će se ono nakon susreta još više unaprijediti na svim poljima.

Ovo je susret koji smo iskoristili za obnovu naših kontakata i veza koje smo imali sa Albanijom kroz Sporazum sa albanskom županijom Fier potpisan 2010. godine. Smatrali smo da je takva regionalna suradnja dobar temelj za suradnju na nacionalnoj razini koju nesumnjivo Hrvatska i Albanija imaju, ali ne u zadovoljavajućoj mjeri pa zbog toga takav susret i sporazum zapravo otvara neke nove mogućnosti. Naravno da su Županija i predstavnici županijskog gospodarstva izuzetno zainteresirani za tržište Albanije, prije svega naša Podravka kao najznačajnija prehrambena industrija, a i ostali gospodarstvenici. Pretpostavljam da interes postoji i s druge strane te da svi zajedno želimo još više ojačati našu suradnju“, kazao je župan.

Uz naglaske na revitalizaciji odnosa župan je veleposlanika Podu upoznao s posebnostima Koprivničko-križevačke županije te izrazio nadu kako će ubrzo doći do snažnijeg povezivanja i u gospodarskom te kulturnom smislu.

Obzirom da je ovo Vaš prvi dolazak i nastupni posjet jer ste mandat započeli prije nekoliko mjeseci, nadamo se da će se ta suradnja i aktivnosti nastaviti u pozitivnom smjeru, angažirajući se više nego što je to bilo proteklih godina. Želimo obnoviti naše odnose s partnerskom županijom Fier i po mogućnosti izgraditi i neke nove“, napomenuo je župan.

Veleposlanik Poda je zahvalio županu na pozivu za dolazak u Koprivničko-križevačku županiju te kazao kako se osjeća počašćenim što je imenovan veleposlanikom Republike Albanije u iznimno prijateljsku zemlju.

Odnosi između naše dvije zemlje su odlični i imaju povijesnu pozadinu, bilo je mnogo međusobnih posjeta na visokim i lokalnim razinama, a 2018. je bila iznimno uspješna godina kada se uzmu u obzir odnosi Hrvatske i Albanije. Iako su odnosi odlični, obje strane se trebaju više potruditi u razvoju trgovinskih i gospodarskih odnosa. Mnogo radimo na intenziviranju te suradnje i dogovoreno je kako će u lipnju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat službeno posjetiti Albaniju, a nakon njega u posjet će nam stići i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s skupinom gospodarstvenika te će svi prisustvovati Gospodarskom forumu u Albaniji. Drago mi je da imamo ovako konstruktivan sastanak na temu revitalizacije naše gospodarske suradnje te da se oboje obvezujemo da ćemo dati sve od sebe kako bi se suradnja između vaše županije i naše županije Fier dalje razvijala“, istaknuo je veleposlanik Poda.

Prisutnima se obratio i počasni konzul Stjepan Šafran koji je izrazio zadovoljstvo što je veleposlanik imao prilike upoznati Koprivničko-križevačku županiju te pozvao podravsko – prigorske poduzetnike da se predstave na skorašnjem Gospodarskom forumu u Albaniji.

Tu su ogromni potencijali koji su zatirani godinama i koje mi moramo obnoviti jer Albanija teži Europi, a Hrvatska je jedna od najdražih zemalja u Europskoj uniji i vide tu veliki prosperitet u zajedničkom nastupu na svjetskom tržištu“, kazao je počasni konzul.

Prijemu su prisustvovali i novoizabrani predstavnik albanske manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji Driton Prekazi te njegov zamjenik Emanuell Dani, bivši predstavnik albanske nacionalne manjine Mehmet Ristemi te članica Uprave Metal Producta Barbara Vuković.

Nakon sastanka razmijenjeni su i prigodni pokloni te dogovoren novi partnerski susret za koji su svi prisuti izrazili nadu da će se realizirati u što skorijem razdoblju.

Služba ureda župana