Danas imendan slave Vilim, Albert, Noa, Henrik, Nada i Eleonora!

Vilim je muško ime galskog porijekla. Značenje imena je želja, volja, od riječi vilio. Nada je prijevod grčkog imenа Elpis.

Adalbert je ime germanskog podrijetla. Ime je također u upotrebi kao obiteljsko ime. Albert je moderan oblik imena Adalberta , a ime ima značenje ‘plemenit’ + ‘slavni’.

Muško osobno ime Noa je varijanta imena Noah (hebrejski נוֹחַ – noah = „lagan“ , נוֹחַ = “smiren”, “umirujući” ). Prema Bibliji je bio deseti i zadnji od pretpotopnih Praotaca Izraela,a važi i kao poslanik prema riječima Kurana. Najpoznatiji po potopu koji se dogodio u njegovo vrijeme i po Noinoj arci.

Ime Henrik dolazi od staronjem. heim (dom) + rihhi (bogat), bogat gospodar.

Žensko ime Nada, ima značenje „ona koja vjeruje“; „osoba koja je pozitivna“; „ona koja je dobra; plemenita i velikodušna“; „žena koja je požrtvovana“; „ona koja ne gubi snagu i volju“; „žena koja donosi vjeru u bolje sutra“; „ona koja se nada i koja je pozitivna osoba“.

Varijanta imena Eleonora. Značenje imena Eleonora nije sasvim jasno. Po nekim tumačenjima ime je izvedeno od oksitanskog imena Aliénor. A pretpostvaka je opet da je ovo ime izvedeno od imena Elena (Helena). Takođe postoji mišljenje da je izvedeno od germanskog “Aldenor”, što znači “stari sjever”. Takođe je moguće da dolazi od grčkog “eleos” što znači “milost, suosjećanje”.