Mario Rajn u emisiji “Grad po mjeri svojih stanovnika”

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, danas je gostovao u eteru Radija Križevci u emisiji „Grad po mjeri svojih stanovnika“.
Mario Rajn od prvoga dana pokazao se kao jedan od proaktivnijih gradonačelnika ovoga saziva lokalnih vlasti. Pokrenuo je digitalizaciju grada, intenzivirao komunikaciju i odnose s građanima, obrtnicima i poduzetnicima, uključio građane u kreiranje proračuna, osigurao besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a prvu godinu mandata definitivno je obilježio projektom ‘Križevački sunčani krovovi’, prvim u Hrvatskoj kojim je građanima omogućeno da ulože novac u sunčanu elektranu koja je u rekordnom kratkom roku prikupila novac za gradnju. S Rajnom smo napravili intervju povodom druge godine mandata, te provjerili kakvi su planovi za naredno razdoblje.

Protekle dvije godine učinjeni su mnogi projekti, a planiramo još više. Građani Križevaca su zadovoljni i to mi je najbitnije. To pokazuje da sam na dobrom putu. Naravno da nije realizirano sve što smo planirali jer je to nemoguće, ali idemo korak po korak. Za početak krenuli smo u modernizaciju nerazvrstanih cesta te smanjili cijenu građevinskog zemljišta kako bi potaknuli da ljudi grade i ostanu u Križevcima. Uspjeli riješiti višegodišnji problem izdvajanja tvrtke Vodne usluge d.o.o. iz našeg Komunalnog poduzeća Križevci čime smo si otvorili put prema sredstvima Hrvatskih voda i provedbi projekta Aglomeracije koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje. Ista stvar je s našom bušotinom geotermalne vode Križevčanka-1 koju godinama nitko nije dirao, a potencijalna je za korištenje u energetske i lječilišne svrhe.
Proglašeni smo „Grad Križevci – prijatelj djece“ što se vidi po mnogobrojnim aktivnostima usmjerenim prema djeci i njihovim roditeljima.
Tijekom kampanje često sam naglašavao kako je nužno probuditi grad, vjerujem kako smo upravo to kroz društvena događanja postigli. Primjerice, pokrenuli smo održavanje Criscon konferencije koja uoči svog drugog izdanja već okuplja velik broj učitelja i profesora, programera i inženjera. Imali smo Dječji tjedan, ali i prvi Advent u povijesti Križevaca koji je ponudio sve što manifestacija u predbožićno razdoblje treba ponuditi – klizalište, ugostiteljsku i prigodnu prodaju, glazbene nastupe, radost sugrađana.
Križevački Razvojni centar i tehnološki park u ove dvije godine zaista je počeo s ozbiljnijim punjenjem kapaciteta, a potom i sa značajnijim razvojem tih tvrtki što je upravo poanta RCTP-a.
Najzadovoljniji sam brojnim ulaganjima u djecu i u školstvo. Besplatni školski udžbenici, osiguravanje besplatne prehrane za djecu u riziku od siromaštva, višegodišnji projekt pomoćnika u nastavi, energetska obnova zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ i zgrade Dječjeg vrtića Križevci, potom poboljšavanje materijalnih uvjeta u DV Križevci i adaptacija sportske dvorane samo su neki primjeri ulaganja.

Grad Križevci poduzetnicima i obrtnicima nudi brojne mjere kako bi im pomogao u poslovanju, a upravo je jedna od mjera ona za nova zapošljavanja.
Od kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika snažno se zalažem za usklađivanje potreba gospodarstva i potreba na tržištu rada pa se tako sufinancira uspostavljanje učeničkog praktikuma Srednje škole „Ivan Seljanec“ za strojarstvo i poticati izgradnju kompetencija nezaposlenih kako bi bili usklađeni s potrebama lokalnog tržišta rada.
O planovima i projektima do kraja godine gradonačelnik Grada Križevaca izjavio je:
„U pripremi je projektna dokumentacija za izgradnju dvorane OŠ“Ljudevita Modeca“, ugovaranje će po krajnjim rokovima ići uskoro, a u izgradnju krećemo početkom 2020. godine. Uskoro kreće asfaltiranje u Vujićima, ugovorena je rekonstrukcija ulice Marcela Kiepacha nakon što se provede odvodnja koja ide prema Tomislavovoj. Renarićeva i Detonijeva ide u renovaciju od sljedeće godine, iako je u djelu Renarićeve rekonstruiran dio kanalizacije. Radi se na projektnoj dokumentaciji na rotoru kod Plodina, na križanju Gundulićeve i Tomislavove. Projekt će biti gotov do mjeseca listopada ove godine, a onda krećemo dalje za bespovratnim sredstvima iz Hrvatskih cesta. Počinje izgradnja nadvožnjaka. Uskoro će se krenuti s ugovaranjem rekonstrukcije u Carevdaru. Ugovorena su i osigurana sredstva za rekonstrukciju Atletske staze, a uz to se kreće na rekonstrukciju pomoćnog igrališta na stadionu. U rujnu kreće javni poziv za stipendije deficitarnih zanimanja. Naši sugrađani će se moći javiti na javni poziv i osigurati si stipendije, ali pod uvjetom da ostanu živjeti i raditi u Križevcima. „-izjavio je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn u emisiji „Grad po mjeri svojih stanovnika“.(š.v)