Navijači Werdera protiv sponzora

Navijači njemačkog Werdera iz Bremena, jučer su dokazali kako se voli i poštuje nogometna klupska povijest i tradicija. Zbog predaje prava na ime njihovog Weserstadiona grupi Wohninvest, u centru Bremena organizirali su masovni prosvjed. Naime, javni protest izazvala je činjenica da bi naziv spomenute njemačke građevinske tvrtke kao novog sponzora trebao nositi stadion Werdera. Osim zbog promjene naziva stadiona, nezadovoljstvo navijača izazvano je i zbog saznanja da je tvrtka WohnInvest odgovorna i za provođenje gentrifikacije u Bremenu – ekonomsko-urbanistička promjena stambenog prostora na štetu siromašne većine društva.

Dio navijačkih transparenata zato su poručivali kako žele zaštitu životnog prostora. Za razliku od Njemačke, Werdera i njegovog stadiona, situacija po pitanju gentrifikacije gradskih četvrti i sponzorstva raznih tvrtki profesionalnim i amaterskim klubovima u Hrvatskoj, daleko je drugačija. Možda najbolje o tome govori slučaj Prigorja, u kojemu su pojedini gradski i seoski nogometni klubovi dopustili da ih razne tvrtke sponzori iskoriste na najgore moguće načine.

Iako smo svjesni činjenice da je sport na vrlo niskim granama i klubovi su prinuđeni uzeti svaku kunu bilo kakvog sponzora, jer država nikakvim kvalitetnim zakonima ne pomaže, pogotovo male klubove i male sportove.

Većinom krupnom građevinskom i trgovačkom kapitalu, uspjelo ja tako da izmjene dugogodišnje nazive klubova. Klubovi sada nose nazive tvrtki sponzora, a i njihov je logo sveprisutan. Naravno, koliko je poznato, taj napad na povijest i tradiciju klubova, prošao je bez ikakvog protesta i igrača i navijača. Sve to, nažalost, govori u prilog da je logika profita ispred interesa sporta, a društvena svijest o značaju sportske tradicije i kulture u potpunosti izgubljena. Ništa novo na ovim prostorima i u ovim društvima kad se radi o nečemu što ima veze s javnim dobrom ili humanim potrebama. Možda zato ne bi bilo loše ugledati se na Njemačku, prije svega na jučerašnji primjer aktivizma navijača Werdera. (zv)