Šokantna ispovijest Križevčanina – mladi bez znanja roditelja odlaze u kockarnice

Ovisnost o kocki i igrama na sreću jedna je od najzastupljenijih i najkobnijih ovisnosti koje postoje. Ona nije okom vidljiva kao što je ovisnost o drogi ili alkoholu no također ostavlja duboke i ozbiljne posljedice, ne samo po ovisnika već često i po cijelu obitelj. Većina nas je vjerojatno čula da je netko ‘prokockao’ cijelu plaću, auto pa i nekretninu a uz to nagomilao dugove sebi i svojoj obitelji. U jednoj noći ljudi su iz financijski neovisnog života i dobrog materijalnog stanja ostali gotovo bez svega a nekad i dobrano u minusu. Pričamo o ovisnosti o igrama na sreću tj. ovisnost o kocki.
Razgovarali smo s jednom mladom osobom koja nam je otkrila da se s tom ovisnošću ne muče samo nama nepoznate osobe već i mladi s kojima se svaki dan susrećemo, naši Križevčani.

U potpunosti donosimo ispovijed mladića s Križevačkog područja koji će ostati anoniman.

Veliki problem izazivaju igre na sreću i jako velik broj mladih igra igre na sreću i posjećuje mjesta popit kladionica i casina, a pojava je toliko česta da otprilike svaki treći srednjoškolac u mojoj okolini to radi.
Znači ovdje ne govorimo samo o mladim osobama već i maloljetnicima koji imaju potpun pristup igrama na sreću i to često zloporabe. Osobno poznam jako puno osoba za koje sa sigurnošću mogu tvrditi da su ovisne o igrama na sreću. Smatram da mlade privlači činjenica da se ‘može’ zaraditi puno novaca u vrlo kratkom vremenu i uz ni malo truda i rada. Morao bi napomenuti da roditelji ne znaju da im djeca posjećuju kockarnice, kladionice i ostala mjesta gdje se mogu naći aparati za igre na sreću. A novac koji troše na aparatima i raznim igrama na sreću dolazi isključivo od džeparca kojeg dobivaju od roditelja.

Voljeli bi da se o ovom problemu više govori i da se osnuje savjetovalište u našem gradu koje bi pružilo pomoć ovisnicima o kocki jer svaki sačuvani život je neprocjenjiv. (hs)