Tematskom sjednicom županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježilo Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u utorak 4. lipnja u prostorijama Županijske uprave je organiziralo obilježavanje Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, koji su UN proglasili 1983.godine zbog velikog broja djece žrtava nasilja u svijetu i svakodnevnog kršenja prava djece. Predsjednica Verica Rupčić je istaknula kako u okviru svojega djelovanja Povjerenstvo posebni naglasak stavlja upravo na problematiku svakovrsnog nasilja raznim aktivnostima i kampanjama pa je i ovo obilježavanje usmjereno osvješćivanju javnosti da nasilje nad djecom nikad nije opravdano i kako svi trebamo aktivno doprinijeti sprečavanju nasilja, odnosno prevenciji.

„Intenzivno radimo po pitanju prevencije svakovrsnog nasilja, naravno u okviru u kojem možemo djelovati s obzirom na naše ovlasti. Odlučili smo po drugi puta obilježiti ovaj Dan te pozvati predstavnike i djelatnike vrtića s područja županije kako bi kroz interaktivni pristup i dijalog podijelili svoja znanja i iskustva jer činjenica je da je nasilje prisutno od malih nogu, proteže se kroz sve životne dobi. Stoga, treba o tome jasno progovoriti i djelovati. Ovo je tek početak onoga što planiramo dalje, imamo ideje koje ćemo implementirati kako bi se postigla veća tolerancije u društvu“, istaknula je Rupčić.

Sjednici su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnice Županijskih upravnih odjela. Župan je zahvalio Povjerenstvu na organizaciji tematske sjednice i mnogobrojnim aktivnostima, kao i svima prisutnima na iskazanom interesu te naglasio potrebu senzibiliziranja javnosti o potrebi zaštite djece od nasilja i raznih oblika diskriminacije.

„Izgleda da što je društvo modernije, problem nasilja postaje veći. Ono postoji i zbog toga moramo upotrijebiti sve raspoložive snage i mehanizme da kod djece koja su njime zahvaćena smanjimo traume. Kao osnivači većine škola u županiji problematiku najviše sagledavamo kroz tu razinu, no predškolski odgoj je temelj, tu krećemo i gradimo naše društvo. Izuzetno je bitno da temelji budu čvrsti i zdravi, a uloga svih nas je izuzetno bitna. Hvala svima što činite za našu zajednicu, moram istaknuti kako Povjerenstvo kao tijelo Županijske uprave je jedno od najaktivnijih u državi i na tome vam iskreno čestitam. Želim vam uspjeh u radu i u budućnosti te uspješno sprječavanje i preventivno djelovanje u svim onim okolnostima koje bi mogle dovesti do bilo kojeg oblika nasilja“,istaknuo je župan tijekom rasprave.

Tematskoj sjednici su prisustvovale predstavnice većine dječjih vrtića s područja županije te predstavnice institucija i udruga. Uvodno izlaganje je imala Renata Glavica, učiteljica mentorica, a u interaktivnom dijelu su se uključile predstavnice vrtića. Tako su razmijenjena iskustva, ali i nova saznanja vezana uz probleme nasilja i ranoj dječjoj dobi. Naglasak je bio i na potrebi učenja djece toleranciji i prihvaćanju različitosti te međusobnog uvažavanja djece, a posebice onih koji imaju različite teškoće.

Na sjednici su doneseni zaključci usmjereni na evidentnu potrebu osnivanja savjetovališta za roditelje, kao i edukacije roditelja u vrtićima te rješavanje problema vezanih uz nedostatak stručnjaka profila pedagoga i psihologa u vrtićima. Potrebno je i kroz individualni pristup djetetu reagirati na vrijeme, ali i edukacija odgajatelja/ica za detekciju i rješavanje problema nasilja.

Dogovorene su i daljnje aktivnosti u okviru suradnje Povjerenstva i vrtića te udruga. Na kraju sjednice su vrtićima i udrugama podijeljene puzzle, koje je Povjerenstvo priredilo u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra”. Predsjednica Rupčić je izrazila nadu da će biti korisne kao edukativno sredstvo kako bi djeca kroz igru učila da je nasilje loše i nedopustivo, ali i da se međusobno uvažavaju od malih nogu te da moraju prihvaćati različitosti i biti tolerantni, posebice prema djeci s različitim teškoćama.