Za njih nema slavlja kao za nogometaše: Naši učenici ‘pobrali’ medalje na olimpijadi iz Fizike

Prije malo više od godinu dana Hrvatsku je preplavila nezapamćena nogometna euforija i slavlje zbog uspjeha naših nogometaša Svjetskom nogometnom prvenstvu. Za njih nema takvog slavlja niti dočeka, ali svakako su ga zaslužili učenici koji su nas ovih dana predstavljali na Europskoj fizičkoj olimpijadi 2019. S natjecanja se vraćaju ovjenčani dvjema medaljama.

Europska fizička olimpijada (EuPhO) ove se godine održala po treći puta. Natjecanje je to za srednjoškolce koje se sastoji od dva dijela: praktičnog i teorijskog ispita, a oba traju po pet sati. Teorijski ispit sastoji se od tri zadatka. Kako je pojašnjeno na internetskim stranicama natjecanja, jedan je vrlo težak, jedan srednje težine, a jedan je manje zahtjevan. Praktični dio natjecanja sastoji se od jednog ili dva zadatka.

Ovogodišnja Europska fizička olimpijada održana je od 31. svibnja do 4. lipnja 2019. u Rigi u Latviji. Hrvatsku su predstavljala petorica učenika, a najbolji su rezultat ostvarili učenici XV. gimnazije Zagreb, Bernard Faulend i Grgur Premec, koji su osvojili brončane medalje.

Davor Dobrota, također učenik MIOC-a, dobio je pohvalu, baš kao i Nikola Jurković, učenik Gimnazije Metković. Na ovoj Olimpijadi našu je zemlju predstavljao još i Luka Meštrović, maturant Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a ekipu je na natjecanje vodio profesor Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Službene rezultate s ovogodišnje Europske fizičke olimpijade (EuPhO) možete vidjeti u dokumentu u nastavku, a na poveznici se nalaze zadaci s ovogodišnjeg izdanja natjecanja.(Olimpijade znanja)