Zaštitite se od komaraca

Komarci su izmigoljili iz svoji nastambi. Zadnjih dana, pogotovo ako ste u blizini vodenih površina kao stvorenih za njihovo razmnožavanje, nemoguće ih je izbjeći.

Aktivnost komaraca započela je tek zadnjih dana, imali smo sreću što je praktički do neki dan, uz one obilne padaline, bilo vrlo hladno. To je bilo prilično nepovoljno za komarce, u ovo doba godine prethodnih sezona njihova je brojnost bila puno veća, a time i njihovo napasno djelovanje, odnosno mogućnost prijenosa bolesti.

Osnovna mjera zaštite je korištenje repelenata, zatim slijedi nošenje prozračne odjeće koja pokriva što veći dio tijela. Ukoliko je moguće, treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme kad su komarci najaktivniji, dakle u sumrak i ranu zoru.

Oni građani koji imaju vrtove trebaju svakako pripaziti da ne ostavljaju kante ili spremnike bez poklopca. Dakle, takva mjesta na kojima se skuplja voda obvezno treba pokriti, ili čvrstim poklopcima, ili barem najlonima, kako bi se onemogućilo njihovo razmnožavanje. No, isto tako treba upozoriti i one koji imaju cvijeće na terasama ili balkonima. Plitice treba barem jednom tjedno izliti i promijeniti vodu jer razvojni ciklus komaraca traje sedam do deset dana, pa bi redovno izlijevanje vode spriječilo njihovo umnažanje u našem okolišu.

Globalno zatopljenje stvorilo je uvjete u kojima su se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti počeli nekontrolirano razmnožavati i zauzimati nova područja diljem Europe. Zato se i događa ono što je prije dva-tri desetljeća bilo posve nezamislivo: denga groznica zabilježena je u Francuskoj i Hrvatskoj, malarija u Grčkoj, a groznica Zapadnog Nila u čitavoj jugoistočnoj Europi.(100