Dizajnirajte svoje snove

Jeste li se ikad probudili iz čvrstog sna punog čudnih i nevjerojatnih likova i događaja i zapitali se kako je moguće da vam takve stvari mogu pasti na pamet? S druge strane, jeste li ikad sanjali i bar na sekundu shvatili da sanjate i imate kontrolu nad svojom maštom? Ako jeste, onda ste imali lucidne snove. Oni se obično, ali ne nužno, pojavljuju kada tek tonemo ili se budimo iz REM faze. To su snovi u kojima smo u potpunosti ili djelomično svjesni da sanjamo, a ponekad imamo i kompletnu kontrolu nad svojim postupcima. Zato, ako ste ikad poželjeli letjeti ili prolaziti kroz zidove – možete to ostvariti barem u snovima. Oni su sigurni jednako kao i obični snovi, ali važno je napomenuti da kod mentalno nestabilnih osoba mogu izazvati halucinacije. Postoji nekoliko vježba koje mogu potaknuti lucidne snove. Neki ljudi uspiju vrlo brzo, a nekima treba malo više vremena, stoga nemojte odustati nakon nekoliko noći.
Za početak, pokušajte svako jutro sjetit se što ste sanjali, kako ste se osjećali i povezati događaje sa stvarnim životom. Sve svoje misli i dojmove zapišite u dnevnik snova. Vjerojatno će vam u početku biti teško sjetit se svih detalja, ali s vremenom ćete dobivati sve više kontrole. Ako se probudite usred noći, pokušajte ponovno proživjeti san i zaspati.
Znanstvenici potvrđuju da je jedna od bitnijih stvari raditi “provjere stvarnosti”, odnosno tijekom dana svakih nekoliko sati uštipnut se, pogledati svoje dlanove, pogledati svoj odraz u ogledalu ili začepiti nos na nekoliko sekundi. Vaš mozak će rutinu pokušat ostvarit i u snovima gdje će sve to izgledati nepravilno i drugačije što će vas natjerati da shvatite da sanjate.
MILD (Mnemonic Induction to Lucid Dreaming) je tehnika kojom sami sebe ponavljanjem uvjeravate da ćete idući put kada zaspite imati lucidne snove. To mogu biti jednostavne rečenice poput “Kada spavam, shvatit ću da sanjam.” koje biste trebali ponavjati kada legnete u krevet.
Još jedna vrlo uspješna tehnika je WBTB (Wake Back to Bed) kod koje postavite alarm 5 sati nakon što zaspite. Kada se probudite, ostanite budni 30 minuta do sat vremena i to vrijeme provedite razmišljajući o prethodnom snu ili sanjarite i maštajte.
(E.B.)