Komemoracija u Prigorju

Prošlog vikenda, u nedelju, u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM) održana je komemoracija za civilne žrtve Drugog svjetskog rata u mjestima Vojakovac i Vojakovački Osijek kod Križevaca. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici lokalnih antifašističkih udruženja i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA), manjinski vijećnici iz Prigorja i Podravine, Samobora i Velike Gorice te potomci vojakovačkih žrtava. Okupljenima ispred spomenika u Vojakovcu i Vojakovačkom Osijeku najprije se obratila Goranka Manojlović, predsjednica VSNM-a Grada Križevaca.

U svom kratkom govoru, izrazila je poštovanje prem svim civlnim žrtvama rata i osudila fašističke zločine koji su počinjeni prema srpskom, židovskom i djelu hrvatskog naroda u potkalničkom dijelu Prigorja. – Na ovaj veliki dan prisjećamo se velike tragedije koja je zadesila srpski, židovski i dio hrvatskog naroda u ovom dijelu potkalničkog Prigorja.

U srpnju i kolovozu te nesretne 1941. godine, ustaše su ubile preko 200 nedužnih civila u mjestima Vojakovački Osijek i Vojakovac. U tom neviđenom zločinu, pošteđeni nisu bili ni oni najmlađi. Najmlađa žrtva bila je tako djevojčica od 10 godina, inače hrvatske nacionalnosti, koja je sa svojom porodicom živa zapaljena. Ubijeni su i mnogi mladići od 19 i 20 godina. Mnoge familije zbog tog fašističkog pokolja, prestale su fizički postojati, a sela su opustjela. Na kraju, radi povijesne istine, treba priznati i biti iskren, da nije partizanskog pokreta i komunističke partije koja je uspješno izvela antifašističku borbu i revoluciju, mi danas ovdje ne bi ni bili. Velika većina nas bila bi doslovno istrebljena ili se ne bi ni rodila, a o svemu tome ne bi bilo nikakvog spomena.

Svim žrtvama fašističkog terora kao i poginulim borcima NOB-a, u ime VSNM-a Grada Križevca, izražavam iskreno poštovanje. – rekla je Goranka Manojlović. Biranim riječima skupu se obratio i Rudolf Kahlina, najstariji križevačkih antifašista i nekadašnji poznati hrvatski političar. – Izuzetno je važno da se svake godine okupljamo na ovim mjestima i komemoriramo ove tragične događaje u našoj prigorskoj povijesti. Velika mi je čast i ponos što sam danas sa vama i što mogu izraziti svoje poštovanje prema svim nevinim žrtvama ovog strašnog ustaškog pokolja. Ovo zlo se ne smije zaboraviti ali ni više ponoviti. – istaknuo je Kahlina.

Komemorativni događaj svojim govorom također je uveličao Mladen Kešer (SDP), načelnik Općine Kalnik i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije. – Danas sam kao općinski načelnik i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije, zapalio svijeću i poklonio se ubijenim civilima u Drugom svjetskom ratu u Vojakovačkom Osijeku. Stanovnici toga kalničkoga sela naša su braća i suza za bratom i sestrom nikada ne smije prestati kapati iz oka živućeg hrvatskog i srpskog naroda. – izjavio je Kešer. Dražen Ernečić iz Muzeja grada Koprivnice u svom prigodnom izlaganju prisutne je upoznao s kratkom povijesti i uzrocima ustaških zločina u Prigorju i šire. Posebno je naglasio kako se zločini kao tragični povijesni događaj moraju ne samo osuditi nego i ne smiju nikada biti zaboravljeni. Istoga mišljenja bio je i Branko Dolenec iz SABA Republike Hrvatske. – O ovome što se dogodilo moraju znati i mladi. Mladih na ovakvim skupovima treba biti sve više. Nikada ne smijemo zaboraviti ovu tragediju koja je snašla srpski, hrvatski i židovski narod koju su stradali na ovom području. Svi ti ljudi stradali su samo zato jer su bili drugačije nacionalnosti, vjeroispovijesti i političkog uvjerenja. Oni koji žele ponovo oživljavati ustaštvo, poručujemo da to neće proći. – naglasio je Dolenec. Druženje uzvanika nastavilo se u Društvenom domu u Vojakovačkom Osijeku. Pored Srba i Hrvata koji su bili najbrojnije žrtve prigorskog fašističkog zločina, stradalo je i oko desetak Židova iz Vojakovca. Spomenik u Vojakovcu tokom ratnih devedesetih je u potpunosti uništen, a pred nekoliko godina je obnovljen i premješten na novu lokaciju – na pravoslavno groblje kod crkve Sv. Georgija. Antifašistički spomenik u Vojakovačkom Osijeku bio je samo djelomično uništen, uklonjena je zvijezda koja je ponovo zaslugom grupe mladih antifašista vraćena na svoje mjesto. (zv)