Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

Na današnji datum 1856. u selu Smiljan, rođen je hrvatski i američki znanstvenik Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja svih vremena ili kako se on sam volio zvati „otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas“. Sve udobnosti i blagodati suvremenog svijeta koje pokreće električna energija kao i mnoge druge, bile bi nezamislive bez utjecaja ovog genija. Na današnji dan cijeli svijet sjeća se jednog od najiznimnijih pripadnika ljudskog roda, koji je cijeli svoj život proveo u utrci za znanjem čemu svjedoče mnogi prijavljeni patenti, ali koji je nažalost posljednje razdoblje svog života proveo zaboravljen i u posvemašnjoj neimaštini.

Tesla je rođen u Lici, ali skoro cijeli život radio je u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Gimnaziju je pohađao u Gospiću, potom u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je maturirao.

Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja i počasne doktorate. Nobelova ga je nagrada mimoišla jer ju nije htio podijeliti s Edisonom kojeg nije smatrao pravim znanstvenikom. Stotine izuma, većinom iz elektrotehnike, prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima. Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za jedinicu jakosti magnetskoga polja (fizikalna veličina koju inženjeri ponekad nazivaju gustoća magnetskog toka ili magnetska indukcija) prihvaćen naziv Tesla. Jedini je to naziv mjerne jedinice po nekome Slavenu među 19 naziva po zaslužnim znanstvenicima u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica. Po Tesli je nazvan planetoid ili asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu.

Izvor:wikipedia