Pjevanje štiti naš organizam

Glazba može povećati protutijela koja potiču naš imunitet i štite tijelo od bakterija. Prema stručnjacima, pjevanje i vožnja poboljšavaju i tvoje mentalno zdravlje.

Glazba i pjevanje stimulira um i ublažava stres te simptome depresije.
Mnoga su istraživanja već potvrdila beneficije pjevanja, ali nova istraživanja donose i nove dobrobiti. Globalna studija iz 2017. godine koja je proučavala više od 1700 članova zborova otkrila je da pjevanje u grupi poboljšava dobrobiti osobe jer stvara društvene poveznice i kognitivnu stimulaciju.

Osobno volim glazbu i to me potpuno energizira, štoviše, redovito pjevam u automobilu i tu se rješavam stresa koji se nakupi kroz dan, a vjerujte nakupi se dosta.
Navika pjevanja tijekom vožnje učini vaše putovanje ugodnijim a i vožnja s cijelom obitelji pretvara se u opuštajuće iskustvo, osim ako ste naravno totalni antitalent. Osim toga, glazba pruža zabavnu alternativu za ljude koji ne vole meditiranje i druge oblike upravljanja stresom. Pjevanje može biti vlastiti oblik meditacije. Slušanjem glazbe, vozačima je dozvoljena zamjena negativnih misli s više pozitive pomoću ritma i otkucaja.
Budući da duža vožnja može imati negativne učinke (neka istraživanja su otkrila da povećava rizik od depresije).
Glazba proizvodi hormone kao kad zagrliš voljenu osobu.
Da citiramo Jimija Hendrixa:
“Muzika ne laže. Ako se nešto promijeni u ovom svijetu, to će se promijeniti samo pomoću glazbe.”

Foto:Pixabay