Tomislav Špiček u Križevcima

Tomislava Špičeka publika je upoznala zahvaljujući televizijskim emisijama, a oni koji možda to još nisu mogli su ga upoznati danas u Križevcima, ispred Spar supermarketa. Taman smo stigli kada se sjeckao luk za rižoto koji je jedno od četiri vrhunska jela koja je danas pripremao. Napravili smo mali intervju s njim koji možete pročitati u nastavku.


Kada ste i kako zavoljeli kuhati?
Kod nas se uvijek dobro kuhalo, ali u obitelji nismo imali nijednog profesionalnog kuhara. Jedino je moj krizmani kum profesionalni kuhar. Uz njega sam dobio želju za kuhanjem, kod njega se uvijek nešto događalo. Uvijek bi bilo lijepo kada bismo nas dvojica za društvo skuhali dobru hranu.

Koje ste prvo jelo pripremili?
Šnenokle u sedmom razredu osnovne škole na satu domaćinstva. Poznate su i kao paradižet te salzburški žličnjaci.


Što je nastavnica rekla?
Bila je jako zadovoljna.

Ima li neki specijalitet koji pripremate sebi za dušu?
Volim sve, bilo koja namirnica koja je dobre kvalitete može poslužiti za izradu vrhunskog jela. Nisam izbirljiv.

Koja su vaša omiljena jela?
Vrlo je zanimljivo kada ljudi koji nisu kuhari pripreme jelo koje meni ne uspije tako dobro kao njima. Ne mogu reći da je hrana ista ako se kuha ovdje ili u pravoj kuhinji. Tu se mora nešto dogoditi, ambijent, svježa namirnica. Kad sam kušao brudet pod borom, a sat prije mrežama izvukao ribu iz mora, to je nešto posebno. Taj je ribar stotinu puta to skuhao, a govorimo o brudetu koji nije od skupe, oborite ribe. Ne mogu vam opisati koliko je to bilo ukusno i zbilja jako dugo pokušavam ponoviti taj okus. Tu nema puno sastojaka, ali ima nekih finesa. Takve me stvari oduševljavaju. Kada je riječ o kolačima, volim tradicionalne vrste, štrudle i kolače od dizanog tijesta. Fasciniralo me kako ih je pokojna baka spremala, nikad nije imala recept ni za što. Kekse, buhtle… sve je radila napamet, a okus je bio izvanserijski.


Koji je najbolji osjećaj u kuhanju?
Kad vidiš da je nešto dobro odrađeno i da su ljudi zadovoljni. A to im vidiš na licu.


Budući da ste veseljak, kad volite zapjevati i koje su vam omiljene pjesme?
Uvijek mi je drago kada se u krugu obitelji mogu opustiti i uz glazbu zapjevati. To me cijelog obuzme. Jako volim zagorsku glazbu, pogotovo pjesme iz djetinjstva. Uhvati me nostalgija.


Tomislav Špiček danas je za posjetitelje Spar supermarketa pripremio četiri izvrsna jela s portala „Dobar tek“! S obzirom na to kako su posjetitelji bili oduševljeni samom njegovom pojavom, jedva su dočekali da isprobaju delicije koje je pripremio zajedno sa svojim pomoćnikom Tomislavom Bogunovićem. Moramo priznati kako je Tomislav Špiček vrlo ljubazna i simpatična osoba s kojom se lako da porazgovarati.


Tekst:Š.V, Foto: H.S