U Križevcima boravio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić

Dogovor oko obnove zgrade suda

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa mr.sc. Josip Salapić sa suradnicama te predsjednicom Općinskog suda u Bjelovaru Almom Horvatinović boravio je u srijedu u Križevcima gdje je na inicijativu saborskog zastupnika Branka Hrga održan sastanak o obnovi zgrade suda. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Odvjetničke komore Hrvatske Mladen Klasić.

Voditelj Stalne službe u Križevcima Marijan Vrbančić kazao je:”Mi smo pokušali uz pomoć i saborskog zastupnika Branka Hrga i odvjetnika Mladena Klasića okupiti ljude iz ministarstva koji su nadležni za provođenje tih investicija da se zgrada suda temeljito obnovi. Pokušavamo naći način rješenja da se dio financira iz sredstava državnog proračuna, a do iz Grada. Na putu smo da se to riješi i krene u tu obnovu što je značajno za sam grad, za sud, za sve. Stalna služba da bi opstala mora imati uređene prostore što je potrebno, a dotrajali su i stolarija i fasada. Znači, potrebna je temeljita obnova. Okvirno sada ne mogu reći koliki bi to bio trošak, oko 2,5 milijuna kuna, stvar je natječaja i svega ostalog”.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske mr.sc. Josip Salapić podržao je nastojanje da se obnovi zgrada suda u Križevcima.

“Ministarstvo pravosuđa, zahvaljujući inicijativi saborskog zastupnika Branka Hrga došli smo danas u Križevce i razgovarali općenito o problematici rada ove Stalne službe u Križevcima, a isto tako naša je obveza i zadaća Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva pravosuđa da osiguramo sucima i sutkinjama adekvatne uvjete rada, kako ovdje u Križevcima tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Naša teza Ministarstva pravosuđa je brže, jače i modernije pravosuđe, a da bismo to omogućili tehnički uvjeti rada, prostori u kojima naši suci i sutkinje rade, trebaju biti adekvatni. Mi smo se ovdje aktivno uključili kao Ministarstvo pravosuđa. Procjena je da je kompletna obnova ove zgrade oko 2,5 milijuna kuna, možda i malo više. Uredili bi, naravno, da se i Grad Križevci u ovo uključi. Danas oni s nama nisu bili prisutni na sastanku, ali

mi smo suglasni da se zajednički financira na način da mi plaćamo 60 posto, a Grad 40 posto ovog iznosa. Ukoliko tu postoji mogućnost uključenja Županije, bilo bi dobro. To ćemo još vidjeti, to je na lokalnim dužnosnicima da se pokušaju dogovoriti, a ono što možemo omogućiti Gradu s obzirom na iznose ovih troškova ove vrlo važne zgrade, da se iznos može platiti i u tri godine, a Ministarstvo pravosuđa će svoje odmah platiti i uključiti sredstva da se krene u obnovu što prije. Voljeli bismo da ovo bude konkretno djelo kako za ljude koji ovdje rade tako i za ovaj prekrasni grad” – izjavio je državni tajnik Josip Salapić.

Saborski zastupnik Branko Hrg izjavio je da je razočaran što nitko od predstavnika grada nije prisustvovao sastanku.

“Mi smo danas morali biti nenadano u Vladi zbog prezentacije ovršnog zakona, to je jučer popodne dogovoreno, nismo prije znali. Nakon toga on je došao u Križevce. Molili smo samo da se prolongira sastanak na 13 sati o čemu je obaviješten gradonačelnik koji je u principu rekao da će doći. U Gradu Križevcima su tri profesionalca, gradonačelnik i dva zamjenika. Ne vjerujem da nitko od njih danas nije imao vremena , a još nisu kolektivni godišnji počeli u Gradu, doći na ovaj sastanak gdje je došao državni tajnik sa svojim pomoćnicama, došla i predsjednica Općinskog suda zajedno sa našim domaćim voditeljem, došao je potpredsjednik Odvjetničke komore Hrvatske da bi svi zajedno našli način i rješenje kako obnoviti zgradu suda, kako uljepšati ovaj dio grada, ali i zadržati status grada, jer sud je statusni simbol grada. Takvo ponašanje je neodgovorno. Hvala državnom tajniku i njegovim suradnicama što su ponudile neka dodatna rješenja, neke dodatne pogodnosti. Kao što je kazao državni tajnik, ministarstvo je spremno ući u taj model obnove po istom modelu kao što se to radi u čitavoj Hrvatskoj : ministarstvo 60%, lokalne samouprave 40%. Zgrada suda Križevaca je suvlasništvo grada i suda. Grad u njoj ima vlasništvo. Dio zgrade je gradski. Grad koristi i zemljište u dvorištu čitavo vrijeme, svih ovih godina za parkiralište za zaposlene u Gradu. Ja ne vjerujem da neće biti mudrosti u gradu da ne prihvate ovaj model, pogotovo gdje bi grad praktički kroz tri godine trebao po 300 tisuća kuna izdvojiti za obnovu. Praktički se već ove godine može započeti s obnovom suda. Ja ih javno pozivam da prihvate prijedlog koje će im ministarstvo poslati, ponovljeni prijedlog gdje se omogućuje da nema nikakvih problema u tom dijelu. Grad Križevci zbog izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave od 1.1.2018. godine godišnje prihoduje 16,5 milijuna više novaca nego što je ikada prihodovao. U dvije godine to je 33 milijuna više i sad da nema na 3 godine milijun kuna. Ja to ne vjerujem” – kazao je saborski zastupnik Branko Hrg.

Nakon sastanka obišli su prostore zgrade suda kako bi vidjeli u kakvom su stanju i utvrdili potrebu da se zgrada obnovi.