Žene u hrvatskom društvu i predstavljanje internet stranice

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predstavljena je internet stranica https://www.zeneimediji.hr/.
Iako nije bila na predstavljanju stranice, video porukom obratila se i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Čestitala je uredništvu portala, također se dotakla činjenice o nedovoljnoj istaknutosti žena u medijima. Predsjednica je navela i konkretan primjer, ako je žena uspješna u politici, gospodarstvu ili znanosti, onda pak zanemaruje obitelj, loša je majka ili domaćica, takva je kaže percepcija u javnost. Upravo to treba mijenjati, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama.
Predstavljena stranica se bavi stanjem žena i ženskih prava u društvu. Brojni govornici koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji, između ostalih i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijslnu politiku Nada Murganić istaknuli su važnost ovakve jedne stranice. Ministrica za demografiju Nada Murganić navodi kako je riječ o značajnom projektu čiji je cilj izuzetno koristan i nužan, a to je profesionalno, humano i etičko izvještavanje o svim temama u društvu, s naglaskom na način prikazivanja žena u hrvatskom medijskom i javnom prostoru. Mediji su ti koji mogu senzibilizirati, ali i educirati o brojnim temama koje muče žene, posebno se to odnosi na nasilje nad ženama ili primjerice nasilje u obitelji istaknula je ministrica Murganić. Važno je povećati i raditi na vidljivosti žena u medijima, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Te je dodala, kako su u hrvatskim medijima žene nepravedno zanemarene i nedovoljno zastupljene. Nakon prezentacije samog portala, održan je i okrugli stol na ovu temu. Na njemu je između ostalih sudjelovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako žene u politici više ne privlače toliku pažnju, no dodala je ono što je jako zabrinjavajuće da žene često, teško dolaze do vodećih pozicija. U mijenjanju takve slike, kako navodi ministrica kulture, mediji imaju veliku ulogu. Inicijator projekta je Agencija za elektroničke medije u suradnji s partnerskim organizacijama i državnim uredima. Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako je portal kruna dosadašnjih nastojanja Vijeća usmjerenih na problematiziranje uloge žena i njezinog medijskog tretmana.