Besplatne obroke u prošloj školskoj godini dobilo 917 osnovnoškolaca

Grad Bjelovar proveo je projekt „Djetinjstvo bez gladi“ u partnerstvu s pet bjelovarskih osnovnih škola kojima je osnivač. Riječ je o projektu kojemu je cilj osigurati besplatan školski obrok za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a provodio se u protekloj školskoj godini u okviru programa „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“. Financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).
Sukladno tomu, u petak je, 23. kolovoza 2019., održana završna konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni završni rezultati Djetinjstva bez gladi, o čemu su javnost izvijestili zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, voditeljica projekta Andrea Posarić te ravnatelji bjelovarskih osnovnih škola. Samo u prošloj školskoj godini, 2018./2019., u projekt je uključeno 917 djece. Cijena školskog obroka iznosila je 6 kuna, pri čemu je Fond financirao 5,47 kuna po obroku, dok je razliku od 0,53 lipe osigurao Grad Bjelovar. Tako je u protekloj školskoj godini podijeljeno 148.565 besplatnih obroka, a njihov trošak iznosio je 812.650,55 kuna. Za provedbu projekta „Djetinjstvo bez gladi“ ukupno je utrošeno 853.283,08 kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.
Kriteriji prema kojima su djeca uključena u projekt odnose se na isključenost s obzirom na obiteljsku strukturu, isključenost s obzirom na ekonomski status, isključenost s obzirom na identifikaciju, isključenost s obzirom na zdravstveni status i/ili invaliditet. Dodatni kriterij, odnosio se na ostala područja isključenosti, u okviru kojih su uključena djeca na temelju osobne procjene djelatnika škola ili Centra za socijalnu skrb, a nalaze se u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima.
U posljednje tri godine iz Fonda je osigurano 1.842.491,43 kuna za 316.490 besplatnih školskih obroka za 1929 djece u riziku od siromaštva koja su polaznici obveznog školskog programa. Grad Bjelovar uskoro će ponovno prijaviti projekt na nedavno otvoreni, novi javni poziv u cilju nastavka projekta i u sljedećoj školskoj godini.